kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Buluşları ile Kendinden Söz Ettiren Ünlü Bilim Adamları

Dünyanın en ünlü bilim adamları hakkında merak ettiklerinizi sizin için derledik.

Buluşları ile Kendinden Söz Ettiren Ünlü Bilim Adamları
01.03.2023
629
A+
A-

Dünyaya yaptıkları ve buluşları ile yön veren geçmişten bugüne kadar en iyi bilim adamları, yüzlerce yıl geçmiş olmasına rağmen buluşları ve söyledikleri ile kendilerinden söz ettirmeye devam ediyorlar.

Tanıdığımız, duyduğumuz ya da duymadığımız birçok bilim insanı, harika buluşları ile bugün de kendilerinden söz ettiriyor.

Buluşları, sözleri ve görüşleri ile günümüze ışık tutan ünlü bilim adamları hakkında elde ettiğimiz bilgileri bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.

Dünyanın En İyi Bilim Adamları

Ünlü bilim adamları

Ünlü bilim adamları, dünya yaşamının daha iyi olması için yaptıkları buluşları ile yüzlerce yıl öncesinden günümüze kadar isimlerini duyurmuş şahsiyetlerdir. İşte buluşları ile kendinden söz ettiren dünyanın en iyi bilim adamları…

AdıVatanıİlgilendiği AlanlarD.T – Ö.T
Isaac NewtonİngiltereFizik, matematik, astronomi ve felsefe1643-1727
Louis PasteurFransaMikrobiyoloji ve kimya1822-1895
Marie CuriePolonyaKimya1867-1934
Alan TuringİngiltereMatematik, bilişim, kriptoloji (şifre bilimi)1912-1954
Niels BohrDanimarkaFizik1885-1962
Charles DarwinİngiltereBiyoloji1809-1892
Nikola TeslaHırvatistanFizik1856-1943
Alberst EinsteinAlmanyaFizik1879-1955
Leonhard EulerİsviçreMatematik, Fizik1707 – 1783
Otto HahnAlmanyaKimya1879- 1968

Issac Newton

Issac Newton

Issac Newton, dünyanın en ünlü bilim adamları listesinde yer alan bir isimdir. 1642 yılında İngiltere’de doğan Newton, 1727 yılında hayatını kaybetmiştir. Birçok açıdan hayatı boyunca etkileyici ve ilginç buluşlara imza atan ünlü bilim adamı Newton, günümüze kadar buluşları ile kendinden söz ettiren bir isimdir.

Çiftçi bir adamın oğlu olarak babasının ölümünden kısa bir süre sonra dünyaya gelen Newton’a babasından herhangi bir miras bırakılmamıştır. Annesi, babasının ölümünden sonra ikinci evliliğini yapmış ve Issac bu süreçten sonra babaannesinin yanında büyümüştür.

Henüz çocuk yaşlarda matematik ve mekanik konularına ilgi duyan Newton, bu yaşlarda bile bu alanlarda başarılı olduğunu göstermiş. Ünlü bilim adamları arasına girmeyi de bu yaşlardan itibaren başarmıştır.

Eğitimi

1661 yılında Cambridge Üniversitesi’ne kabul edilen Issac, eğitim döneminde matematik ve fizik alanında tahsis yaptı. Çalışmaları sayesinde öğretmenlerinin ilgisini çekmeyi başaran Issac, bir süre sonra öğretmenlik yapmaya başladı.

1665 yılına gelindiğinde Newton, “Principia Mathematica” adlı eserinin temelini attı. Bu eser, fizik yasalarını matematiksel olarak formüle edilmesi ve gezegenlerin hareketleri gibi konuları işlemektedir. Bilim dünyasında devrim niteliğinde kabul edilen bu eser, Newton’un bir dahi olarak tanınmasında önemli bir rol oynamıştır.

Issac Newton’un Başarıları

En ünlü bilim adamları arasında yer alan Newton, yaşadığı süre boyunca birçok esere imza atmış ve bu eserleri günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Issac Newton’un bazı eserleri şunlardır;

  1. Matematik: Newton, sonsuz serilerin analitik hesaplaması ve diferansiyel ve integral hesaplama teknikleri gibi konularda birçok yenilik yaptı.
  2. Fizik: Newton, klasik mekaniğin temelini attı ve kütle çekim yasasını keşfetti. Ayrıca, ışığın yansıması ve kırılması gibi optik konularında da önemli çalışmalar yaptı.
  3. Astronomi: Newton, gezegenlerin hareketlerini açıklayan yasaları keşfetti ve bunları “Principia Mathematica” adlı eserinde yayınladı.
  4. Alkimya: Newton, alkimya ile de ilgileniyordu ve bazı deneysel çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar, modern kimyanın temelini oluşturan bazı kavramları içeriyordu.

Issac Newton’un Ölümü

Hayatı boyunca önemli buluşları imza atan dünyanın en ünlü bilim adamları listesindeki Newton, 1727 yılında 84 yaşında iken hayata veda etmiştir. Ölümünden kısa bir süre önce Kraliyet Topluluğu’nun başkanlığı görevini üstlenmiş ve bu görevi sırasında birçok başarıya imza atmıştır.

Newton’un cenazesi, Westminster Abbey’de bilim insanlarına ayrılmış bir bölüme defnedilmiştir.

Louis Pasteur

Louis Pasteur

Dünyanın en ünlü bilim adamları arasında yer alan Louis Pasteur, Fransa’nın Dole şehrinde 27 Aralık 1822 yılında dünyaya geldi.

Henüz çocuk yaşlarda iken matematik ve kimya konularında başarılarıyla kendinden söz ettiren Pasteur, daha sonra Strasbourg’da kimya eğitimi alarak kristalografi ve optik üzerine araştırmalar yapmaya başladı.

Eğitimi

1847 yılında École Normale Supérieure’den mezun olan Louis Pasteur, 1845 yılında Lill’de bir üniversitede profesör olarak görev yapmaya başladı. Bu dönemde Lille’deki bir bira fabrikasında çalışarak bira üretimindeki problemleri araştırmaya başlayan Pasteur, bu çalışmaları esnasında mayalanma sürecindeki mikroorganizmaların enfeksiyona neden olduğunu keşfetti.

Pasteur, 1865 yılında fermantasyon sürecini kontrol etmek için pastörizasyon yönetimini geliştirdi. Bu yöntem, süt ve diğer gıdaların zararlı mikroorganizmalarından arındırılmasında kullanılmaktadır.

En ünlü bilim adamları arasında yer alan Louis Pasteur, bunun dışında birçok hastalığın ana sebebini araştırdı. Bunlar arasında; “Kuş vebası”, “şarbon”, “kuduz” hastalıklarının nedenleri yer almaktadır. Aynı zamanda kuduz aşısını geliştiren en iyi bilim adamı Pasteur, bu alanda büyük bir başarı elde etmiştir.

Ölümü

Louis Pasteur, 28 Eylül 1895’te Paris’te hayatını kaybetti. Mikrobiyoloji alanında yaptığı çalışmaları ile modern tıbbın temellerinin atılmasına katkıda bulunan Pasteur, birçok insanın hayatını kurtardı.

Yaşamı boyunca birçok buluşa imza atan ünlü bilim adamları listesindeki Louis Pasteur, günümüzde de buluşları ile kendinden söz ettirmektedir.

Marie Curie

Marie Curie

En ünlü bilim adamları listesinde yer alan Marie Curie, asıl adı “Maria Salomea Sklodowska”dır. 7 Kasım 1867 yılında Polonya’nın Varşova kentinde doğan Curie, radyoaktivite konusundaki başarılı çalışmaları ile bilinmektedir.

Hayatı boyunca önemli buluşlara imza atan en iyi bilim insanları listesindeki Marie Curie, eğitim boyunca ve yaşamı boyunca insanlık yararına olacak birçok buluşa imza atmıştır.

Eğitimi

Marie Curie, eğitimine Polonya’da başlamış ve daha sonra Paris’e giderek Sorbonne Üniversitesi’nde eğitim almaya devam etmiştir. Eğitimi sırasında Pierre Curie ile tanışarak hayatını birleştirmiştir. İki çocukları olan Marie Curie, eğitiminden sonra birçok alanda kendinden söz ettirmeyi başarmıştır.

Kimya alanında başarıları ile kendinden söz ettiren ünlü birim insanı Marie Curie, radyoaktif elementleri keşfetmek için yaptığı çalışmaları ile tanınan bir kişidir. Bu çalışmaları esnasında polonyum ve radyum elementlerini keşfeden Curie, ayrıca radyoaktivitenin tıbbi uygulamaları konusunda da çalışmalar yapmıştır.

1903 yılında fizik alanındaki çalışmaları nedeniyle “Nobel Fizik Ödülü” alan Marie Curie, 1911 yılında kimya alanında yaptığı çalışmalarıyla “Nobel Kimya Ödülü” almayı hak kazanmıştır.

Ölümü

Hayatı boyunca yaptığı başarılı çalışmalarıyla ünlü bilim adamları listesine girmeyi başaran Marie Curie, 4 Temmuz 1934 yılında radyasyona maruz kalmasının etkisi ile lösemi (kan kanseri) hastalığına yakalanmış ve hayatını kaybetmiştir.

Alan Turing

Alan Turing

Dünyanın en ünlü bilim adamları arasında yer alan Alan Turing, 20. Yüzyılın en önemli isimlerinden biridir. 23 Haziran 1912 yılında İngiltere’nin Londra şehrinde dünyaya gelen Turing, matmatik, mantık ve bilgisayar bilimleri alanında yaptığı çalışmaları ile bilinmektedir.

“Turing makinesi” olarak bilinen teorik hesaplama modelini geliştirmesi ile adından daha da söz ettiren Alan Turing’in bu çalışması, günümüzdeki bilgisayarların temelini oluşturmaktadır.

Eğitimi

Alan Turing, eğitim hayatına Sherborne School’da başladı. Burada matematik, kimya ve fizik gibi alanlarda başarılı bir isim olarak kendinden söz ettirdi. 1931 yılında King’s College, Cambridge’e girdi. Burada matematik alanında eğitim alan Turing, önemli matematikçilerden biri olan Hardy ile çalıştı ve tezini “Hesaplanabilir Sayılar ve Özellikleri” konusunda yazdı. Bu tez, bilgisayara bilimleri ve matematik alanlarında önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir.

1936 yılında eğitimini tamamladıktan sonra Princeton Üniversitesi’nde doktora eğitimi almak için ABD’ye giden Alan, burada önemli matematikçilerden biri olarak kabul edilen Alonzo Church ile çalıştı ve “Hesaplanabilir Sayıların Analizi” konusunda bir tez yayınladı. Bu tez, Turing makineleri konusunda öncü bir çalışma içermekteydi.

Ölümü

Alan Turing, yaşamı boyunca özellikle bugünün en büyük teknolojisi bilgisayarın temelini atan bir isimdir. 1954 yılında 41 yaşında iken hayatını kaybeden Turing’in ölümü, trajik ve gizemli bir şekilde gerçekleşmiştir.

Turing’in cesedi, 8 Haziran 1954 tarihinde evinde bulundu. Yapılan incelemede Turing’in ölüm nedeninin siyanür zehirlenmesi olduğu belirlenmiştir.

Resmi kayıtlara Alan Turing’in ölümü “intihar” olarak kaydedilmiştir. Ancak bazı spekülasyonlara göre Turing’in ölümü intihar değil suikast sonucudur. Bunun nedeni ise İngiliz hükümeti tarafından homoseksüel olduğu için cezalandırılmıştır.

Niels Bohr

Niels Bohr

Dünyanın en ünlü bilim adamları listesinde yer alan ve hayatı boyunca önemli buluşlara imza atan Niels Bohr, 7 Ekim 1885’te Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da dünyaya geldi.

Babası Kopenhag Üniversitesi Fizik Profesörü Christian Bohr’du ve annesi Ellen Adler Bohr’dur. Niels Bohr, gençlik yıllarında matematik ve fizik ile ilgileniyor ve bu alanlardaki çalışmalarını sürdürmek için Kopenhag Üniversitesi’nde eğitim alıyordu.

Eğitimi

Niels Bohr, 1909 yılında doktora çalışmalarını tamamlamak için İngiltere’ye gitti. Burada Manchester Üniversitesi’nde J.J. Thomson’ın öğrencisi olarak eğitim hayatına başladı. Atomun yapısını anlamaya yönelik çalışmalar yapan Niels Bohr, 1911 yılında atım modeli olarak bilinen “Bohr modeli”ni geliştirdi. Bu model, atomların yapısını ve enerji düzeylerini anlamda temel kavram olarak kabul edilir.

Bohr, 1922 yılında “Nobel Fizik Ödülü” aldı ve ödülü atom teorisi ve atomın yapısını anlamaya yaptığı katkılardan dolayı kazandır.

II. Dünya Savaşı esnasında Danimarka’da yaşayan Bohr, Nazilerin işgalinden kaçmak için İsveç’e gitti. Burada bir süre kaldıktan sonra savaşın bitimi ile Danimarka’ya geri döndü ve 1962 yılına kadar Kopenhag’daki Enstitüsü’nün başkanı olarak görev aldı.

Ölümü

Niels Bohr, 18 Kasım 1962 yılında Kopenhag’ta hayata veda etti. Modern fiziğin gelişimine büyük katkılarda bulunan ünlü bilim adamları listesindeki Bohr, atomun yapısını anlamak için temel bir model sunarak kuantum fiziği üzerinde büyük bir etki yaratmayı başarmıştır.

Stefan Zweig Kimdir?Franz Kafka Kimdir?
Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük lojistik platformu. Shobiya.com