kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Sigarayı Bırakmanın Yolları: Sigara Bağımlılığından Kurtulmak İçin 20 Yöntem

Sigarayı Bırakmanın Yolları: Sigara Bağımlılığından Kurtulmak İçin 20 Yöntem
17.09.2020
230
A+
A-

Sigarayı bırakmanın yolları sayesinde kendinizi yeniden keşfetmeyi başarabilirsiniz. Unutmayın ki, önemli olan istikrardır. Taşı delen su damlaları değil, o su damlalarının devamlılığıdır.

Sigarayı bırakmanın yollarına geçmeden önce, sigarayı bırakmanın size neler kazandıracağını görelim.

Sigarayı Bırakmanın Faydaları

Sigarayı bırakmanın faydaları

Sigara, tehlikeli ve ölümcül bir maddedir. Öldürmediğinde bile birçok kronik hastalığa ya da kansere yol açabiliyor. Sigara yüzünden oluşan kronik rahatsızlıkların da en az kanser kadar ölümcül riskleri vardır. Peki, sigarayı bırakırsanız ne olur, hayatınızda ne değişir, sigarayı bırakmanın faydaları nelerdir?

  1. Sigara kullanan insanlar, zamanla tat ve koku alma duyularını kaybetmeye başlarlar. Sigarayı bıraktığınızda ise tat alma ve koku alma duyularınızı yeniden kazanmanız yalnızca 2 gün sürer. 2 gün sonra yemekler size daha güzel gelmeye başlar ve kokuları daha keskin alabilirsiniz.
  2. Sigara kullanmanın en büyük tehlikelerinden biri de kalp krizi riskidir. Bıraktığınız andan itibaren 5 yıl sonra kalp krizi geçirme riskinde %50 oranın azalma görülür.
  3. Sigara kullanan insanlarda öksürme, hırıltılı nefes alıp-verme ve zor nefes alma gibi sorunlar ortaya çıkar. Bırakıldığı andan itibaren ise 3 ya da 9 haftalık bir zaman dilimi içerisinde bu etkenler ortadan kaybolmaya başlar.
  4. “Bıraksam da vücudum nikotine alışmış, canım çekiyor duramıyorum” gibi söylemlerle kendinizi kandırmayın. Bıraktıktan 2 gün sonra nikotin vücudu terk etmeye başlar ve yavaş yavaş yoksunluğunuz ortadan kalkar.
  5. Bağımlıların yükselen kan basıncı ve kalp ritminin hızı, sigarayı bırakmasıyla birlikte dengelenmeye başlar.
  6. Zehirli karbon monoksitin vücudunuzda sürekli olarak geziyor olması, akciğerleriniz dahil vücudunuzun birçok bölgesinde hasarların oluşmasına neden oluyor. Sigarayı bıraktıktan 12 saat sonra kanda dolaşan zehirli karbon monoksit kaybolmaya başlar.
  7. Bağımlı olan ve sürekli kullanan kişiler rahat hareket edememeye, yürüyememeye, koşamamaya başlar. Bu durum kan dolaşımında bulunan zehirli maddelerin etkileri sonucunda oluşur. Akciğerlerinizin de yavaş yavaş zedelenmeye başlaması, hayatınızın zamanla durma noktasına gelmesine neden olur. Sigarayı bıraktıktan 2 hafta ve 12 hafta arası gibi bir sürede kan dolaşımınız düzelmeye başlar ve daha rahat hareket etmeye başlarsınız.
  8. Sigara içmenin oluşturduğu akciğer kanseri riski, bıraktıktan 10 yıl sonra %50 oranında düşüş gösterir. Kalp krizi riski ise sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra hiç kullanmamış biriyle aynı risk oranlarına denk gelir.
  9. Sigara, akciğerleri ve vücudun birçok bölgesine zarar verdiği gibi en çok korkulan sorunlardan biri olan cilt rahatsızlıklarına da neden olur. Yavaş yavaş yüzünüz yaşlanmaya başlar ve kalıcı izler boy gösterir. Sigarayı bıraktıktan sonra ise zamanla cildinizde oluşan kırışıklıklar ortadan kaybolmaya başlayacağı gibi yaşlanma hızınız da büyük ölçüde duraksar.
  10. Sigara içen insanların ağızları, kıyafetleri, eşyaları, içtiği ortamlar ve birçok şey kötü kokmaya başlar. Bu da kendilerinin haricinde diğer insanları da rahatsız etmeye ve ondan uzaklaşmak istemelerine neden olur. Eğer bırakırsanız bu kötü kokular yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlayacak ve kötü kokuların yerini deodorant ile parfüm alacaktır.
  11. Sigara kullanımının yalnızca size zarar verdiğini mi düşünüyorsunuz? Kendinize verdiğiniz zararın yanı sıra yanınızda bulunan sevdiklerinizi ve değer verdiklerinizi de pasif içici haline getiriyorsunuz ve sigara içen insanlardan bir farkları kalmıyor. Aynı zamanda küçük çocuklara da kötü örnek oluyorsunuz ve hangi çocuğun sizi idol alıp almadığını bilemezsiniz. Belki etrafında sigara içtiğiniz herhangi bir çocuk sizin gibi olmak istiyordur. Onun tüm yaşantısını etkileyecek kötü örneklere sebebiyet vermemelisiniz. Sigarayı bırakırsanız, hem sevdiklerinizi pasif içici durumuna sokmaz, hem de küçük çocuklara yanlış örnek olmazsınız.
  12. Nikotin bağımlısı olan insanlar birçok ruhsal sorunlarla karşılaşmaya başlar. Motive düşüklüğü, halsizlik, yorgunluk, isteksizlik ve depresyon gibi daha birçok ruhsal sıkıntı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bıraktığınızda ise kendinizi daha iyi hisseder, kaybettiğiniz mutluluğu geri kazanır ve zaten zor olan hayatı biraz da siz zorlaştırmamış olursunuz.
  13. Nikotin bağımlısı olan insanların doğacak çocukları da içmiş kadar zarar görebilir. Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak istiyorsanız, sigarayı bırakmalısınız.

İlginizi Çekebilir: Sağlıklı Olmanın Yolları: Nasıl Daha Sağlıklı Olunabilir? [13 Yöntem]

Sigarayı Bırakmanın Yolları

Sigarayı bırakmanın yolları

Sigarayı bırakmanın size ne tür kazançlar getireceğini yukarıda maddeler halinde sıraladık. Peki, sigarayı bırakmak için neler yapabilirsiniz? Bu bağımlılıktan kurtulmanın birçok yolu var, yeter ki siz gerçekten bırakmak isteyin. Gelelim sigarayı bırakmanın yollarına…

  1. Bırakacağınız günü belirleyin.
  2. Kullanım takvimi uygulayın.
  3. Neden bırakmak istediğinizi sorgulayın.
  4. Nikotin bağımlılığından kurtulmanın faydalarını bir liste halinde yazın.
  5. Çevrenizin desteğini alın.
  6. Evinize yeni kurallar getirin.
  7. Sigara kullanma alışkanlığınızı değiştirin.
  8. Egzersiz yapın.
  9. Yoksunlukla baş etmeye çalışın.
  10. Sakız çiğneyin.
  11. Yemekten sonra mutlaka yürüyüş yapın.
  12. Psikolojik destek alın.
  13. Yaşadıklarınızı bir günlük şeklinde yazın.
  14. Biorezonans terapisine gidin.
  15. Bol su tüketin.
  16. Çay ve kahve tüketimine ara verin.
  17. Duş alın.
  18. Ağırlık Kaldırın.
  19. Yeni bir hobi edinin.
  20. Para biriktirin.

Sigarayı nasıl bırakabilirim

1- Bırakacağınız Günü Belirleyin

Sigarayı bırakmak için ilk yapmanız gereken şey karar vermektir. Öncelikle sigarayı tam olarak hangi gün bırakacağınıza karar verin ve gerçekten elinizden geleni yapıp o gün geldiğinde sigarayı tamamen bırakmış olun.

İlginizi Çekebilir: Başarılı Olmanın Yolları: Başarı Maratonunda 40 Altın Kural

2- Kullanım Takvimi Uygulayın

Sigarayı bırakmanın en etkili yollarından biri de kullanım takvimi uygulamasıdır. Gün içerisinde ne kadar sigara içeceğinizden tutun hangi saatlerde ve ne zaman içeceğinize dair her şeyi bir takvim şeklinde belirleyin.

3- Neden Bırakmak İstediğinizi Sorgulayın

Öncelikle kendinize sormanız gereken en önemli şey nikotin kullanımını neden bırakmak istediğinizdir. Neden sigarayı bırakmak istiyorsunuz ya da sizi bırakmaya itecek etkenler nelerdi, Hayatınızı geri kazanmak istemenize bu kadar yardımcı olan şey neydi? Bunları bir sorgulayın ve gerçekten bırakmak isteme nedeninizin ne olduğunu kendinize söyleyin. Kendinize “Bu amaç uğruna pes etmemeliyim!” deyin.

4- Sigara Bağımlılığından Kurtulmanın Faydalarını Yazın

Sigarayı nasıl bırakabileceğiniz konusunda size en çok destek olacak yöntemlerden biri de sigara bağımlılığından kurtulmanın faydalarını not etmenizdir. Kimsenin olmadığı bir yere geçin ve kendinizle baş başa kalın. Daha sonra elinize bir kâğıt ve kalem alıp, sigara bırakmanın size hangi yararları sağlayabileceğini düşünün ve yazın. Çok fazla motive olacak ve belki de bu bağımlılıktan kurtulma süreniz çok daha fazla kısalacaktır.

İlginizi Çekebilir: Motivasyon Yükseltmenin Yolları: İş Yerinde Motivasyon Yükseltmenin 20 Yolu

5- Çevrenizden Destek Alın

Sigara bağımlılığından kurtulmak istediğinizde bunu ailenize, sevdiklerinize ve çevrenizdekilere anlatın ve size destek olmalarını isteyin. Onların desteği bağımlılıktan daha hızlı bir şekilde kurtulmanızı sağlayacaktır.

6- Evinize Yeni Kurallar Getirin

Sigarayı bırakma yöntemlerinden biri de, sigara kullanılan ortamlardan ve sizde istek uyandıracak etkenlerden uzak durmaktır. Evinizdeki tüm sigaraları atın ve küllükleri ortadan kaldırın. Bunun yanı sıra evinizde sigara içilmesine de izin vermeyin.

7- Alışkanlığınızı Değiştirin

Nikotin bağımlılığından aşama aşama kurtulmayı deneyin. Örneğin kısa süre bir yere gideceksiniz diyelim, yanınızda sigara götürmeyin. Ya da sigara içeceğiniz zaman yarısına geldiğinizde söndürüp atın.

8- Egzersiz Yapın

Çok fazla boş vaktiniz varsa hemen sigara içmeye yönelebilirsiniz. Egzersiz yapmak ise hem boş vaktinizin azalmasını sağlayacak hem de sigara içme isteğinizi azaltacaktır. Ayrıca egzersiz yapmak kendinizi daha iyi hissettirecek ve bağımlılıktan kurtulma konusunda sizi motive edecektir.

9- Yoksunlukla Savaşın

Aşırı derecede sigara içme isteği geldiğinde ve yoksunluk bastırdığında kendinizi tutabildiğiniz kadar tutmaya çalışın ve bu isteğe karşı savaş açın. Yavaş yavaş yoksunluk hissiyle başa çıkmayı öğreneceksiniz.

İlginizi Çekebilir: Başarılı İnsanların 33 Ortak Özellikleri: Daha Fazla Başarı Nasıl Elde Edilir?

10- Sakız Çiğneyin

Sakız çiğnemek, sigarayı bırakmanın yolları arasında en etkili yöntemlerden biridir. Canınız sigara içmek istediğinde hemen sakız çiğnemeye başlayın. İsteğinizin azaldığını siz de fark edeceksiniz.

11- Yemekten Sonra Yürüyüşe Çıkın

Bağımlı olan insanlar, yemek sonrasında hemen sigara içmeye çalışırlar. Bu sizde bir alışkanlık haline geldiyse, yemek yedikten sonra biraz yürüyüşe çıkın. Sigara içme isteğinizin azaldığını göreceksiniz. Çünkü yemekten sonra sürekli sigara içtiğiniz için artık yemeğin ardından bir şey yapma alışkanlığı kazanmışsınız. Bu sigara alışkanlığının yerini yürüyüşle değiştirin.

12- Psikolojik Destek Alın

Eğer maddi durumunuz iyiyse bir psikoloğa gidebilirsiniz fakat maddi durumunuz kötüyse sigarayı bırakmak için destek veren birçok ücretsiz kurum var. Bu kurumları araştırın ve onlardan sigara bırakma konusunda destek alın.

13- Yaşadıklarınızı Not Edin

Sigarayı bıraktığınız günden itibaren sürekli neler hissettiğinizi ve nelerle başa çıkmaya çalıştığınızı yazın. Bir süre sonra ne kadar emek verdiğinizi gördüğünüzde pes etmek istemeyeceksiniz. Çünkü çok fazla yol kat etmiş olacaksınız.

İlginizi Çekebilir: Okuduğunuzda Ufkunuzu Açacak 45 Kişisel Gelişim Kitabı

14- Biorezonans Terapisi Alın

Biorezonans terapisi, birçok bağımlılık ve rahatsızlık konusunda olduğu gibi sigara bırakma konusunda da oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Rezonans terapileri, bağımlılık ya da benzer durumlardaki maddelerin elektromanyetik frekansları ters çevrilerek vücutta bulunan zararlı maddelere ait frekans silme işlemine verilen isimdir.

Biorezonans terapi yöntemi ile yalnızca birkaç saat içerisinde nikotin bağımlılığınızdan kurtulabilirsiniz. Kişiler terapiye girdikten sonra vücut nikotini unutmaktadır. Biorezonans terapisinin hemen sonrasında geçmişten gelen alışkanlıktan kaynaklı kişi sigara içmek isterse bile vücut sigaranın dumanından rahatsız olacaktır ve kişi sigaradan aldığı keyfi alamamaya başlar.

İlginizi Çekebilir: Biorezonans Nedir? En Etkili Biorezonans Terapileri Nelerdir?

Terapi başlamadan önce kişiden son kez sigara içmesi istenir. Daha sonra içilen küçük cam bir küpün içerisinde söndürülen sigara “silinecek frekans örneği” olarak kullanılır ve bu nedenle de frekans örneği alınacak olan sigara örneği her zaman içtiğiniz sigara markasının aynısı olmalıdır.

15- Bol Su Tüketin

Her zaman yanınızda bir miktar su bulundurun ve sigara içme isteği geldiğinde ise suyu için. Bol su tüketimi, sigarayı bırakmanın etkili yolları arasında en önemli maddelerden biridir.

16- Çay ve Kahve Tüketmeyin

Nikotin bağımlısı olan insanlar genellikle çay veya kahve içerken hemen sigara içme isteği de gelir. Eğer bu içecekler sizde sigara içme isteğini uyandırıyorsa, bir süre kullanmayın.

17- Duş Alın

Sigara içme isteği geldiğinde eğer uygun bir ortamdaysanız hemen gidip duş almayı deneyin. Duş almak, sigara içme isteğinizi azaltacaktır. Bu da bağımlılıktan en kısa sürede kurtulmanızda oldukça etkilidir.

18- Ağırlık Kaldırın

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre, nikotin bağımlılığından kurtulmak isteyen insanların düzenli olarak ağırlık kaldırmalarının sigarayı bırakmalarını sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Siz de sigarayı bırakmak istiyorsanız, düzenli ağırlık kaldırma çalışmaları yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: En İyi 10 Belgesel Film Önerisi

19- Yeni Bir Hobi Edinin

Sigarayı bırakma yollarından biri de hobi edinmektir. Yeni bir hobi edinmek, sigara bağımlılığından kurtulmanın en etkili yollarından biridir. Hem sizi daha mutlu biri yapacak, hem de sigara içme isteğinizi size unutturacaktır. Bu sayede nikotin bağımlılığınızdan en kısa sürede kurtulabilirsiniz.

20- Para Biriktirin

Para biriktirmeye çalışırsanız, sigarayı bıraktığınızda ne kadar hızlı biriktirdiğinizi görür ve daha istekli olursunuz. Uzun zamandır almak istediğiniz bir şey varsa bunu şimdi gerçekleştirebilirsiniz. Onu almak için daha fazla para lazım olacağından sigaradan kısmak daha kolay olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Nasıl Para Biriktirilir? Kolay Para Biriktirmek İçin Uygulamanız Gereken 20 Yöntem

Sigaranın İçeriğinde Yer Alan Maddeler

Sigaranın içindekiler

Sigaranın içeriğinde 4.000’den fazla zararlı ve zehirleyici madde vardır. Bu zararlı maddelerin birkaç tanesi şunlardır:

Metanol: Roketlerin yakıtlarında kullanılan bir maddedir.

Kadmiyum: Akülerin yapım aşamasında kullanılan madde.

Naftalin: Toksik maddelerden biridir.

Amonyak: Kimya sanayasinde kullanılan bir maddedir. Aynı zamanda temizlik malzemelerinin içeriğinde de kullanılıyor.

Nikotin: Nikotin, birçok insanın hayatına mâl olan eroinden daha fazla bağımlılık yapan bir maddedir.

DDT: DDT, böceklerin ilaçlanmasında kullanılan zararlı bir maddedir.

İlginizi Çekebilir: D Vitamini Eksikliği Nedir, D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Sigara Ne Kadar Sürede Bırakılır?

Sigara ne kadar sürede bırakılır

Sigara bırakma süresi, kişilerde oluşan bağımlılık şiddetine, motivasyonuna, istikrarına ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Nikotin kullanımını bırakan kişiler, ilk 1 ay yoğun bir şekilde yoksunluk hissi yaşayabiliyor. Bırakma evresinin ilk 1.ayında kişilerin psikolojik destek alması oldukça önemlidir. Daha sonra 3 ay ve 6 ay arasında bağımlılıktan kurtulmak isteyen kişiler bir boşluk hissi yaşamaya başlar ve yerini doldurmak isteyebilir. Bu nedenle ilk 3 ve 6 ay tekrar başlama isteği uyandırabilir. Genellikle bu süreçte “Bir taneden bir şey olmaz” denilerek yeniden başlandığı görülüyor. Bu nedenle sigarayı bırakmak için ilk 6 ay hiçbir şekilde kullanmamanız gerekir.

Sigarayı bırakma süresi çevresel etkenlere göre de değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle bağımlılıktan kurtulma evresinde kullanma isteği uyandırabilecek her türlü etkenden uzak durmanız gerekiyor. Bir süre sigara içilen ortamlardan ve sigara içen insanlardan uzak durmanız gerekebilir. Bu mümkün değilse onlardan yanınızda içmemesini isteyebilirsiniz. Bunun yanı sıra ailenizden alacağınız destek sonucunda da sigarayı bırakma süreniz oldukça kısalabilir.

İlginizi Çekebilir: Pandemi: Tarihin Akışını Değiştiren En Ölümcül 6 Salgın Hastalık

Sigara bırakma süresi kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bu durumda istikrar ve motivasyonunuz çok önemlidir. Bağımlılıktan kurtulmayı gözünüzde büyütmemeli ve yoksunluk hissi gibi engellerle karşılaştığınızda kesinlikle pes etmeyi düşünmeyin. Kimsenin desteği olmasa bile kendi kendinizi motive edin ve kendinize destek olun. Sigarayı bırakamayacağınızı düşünen olursa da hiçbir şekilde kulak asmayın. İnsan zihni o kadar güçlüdür ki, yapamam derseniz de haklı çıkarsınız, yaparım derseniz de.

Yakınlarınıza Sigarayı Nasıl Bıraktırırsınız?

Yakınlarımıza sigarayı nasıl bıraktırırız

Bağımlılıktan kurtulmak zor bir durumdur ve bu süreçte baskıcı, eleştirel bir tutumun aksine oldukça hoşgörülü ve empati sahibi olmalısınız. Nikotin kullanımını bırakmak isteyen yakınınıza vereceğiniz manevi ve fiziksel destek daha kolay kurtulmalarını sağlayacaktır. Onu motive edin ve yanında olduğunuzu hissettirin.

Sigara Bağımlısı Olduğumu Nasıl Anlarım?

Sigara bağımlısı olduğumu nasıl anlarım

Bağımlılık süreci yavaş yavaş nüksetmeye başlayan bir durumdur. Genelde istediğimde bırakırım düşüncesiyle başlanır ve bağımlılık durumu ortaya çıkar. Birçok nikotin bağımlısı içmeyi sevdiğini ve istediği zaman bırakabileceğini düşünüyor fakat bağımlılık çoktan ortaya çıkmıştır ve kolay kolay bırakamayacağının farkında bile değildir. Peki, sigara bağımlısı olduğunuzu nasıl anlarsınız?

– Nikotin kullanımını bıraktığınızda uykusuzluk, huzursuzluk gibi durumlarla karşı karşıya kalıyor olmanız bağımlı olduğunuzun belirtilerindendir.

– Ruh sağlığınız yavaş yavaş kötüye gitmeye başlamışsa, bağımlı olma ihtimaliniz yüksektir.

– Sigara kullanmayı bıraktığınızda daha sinirli ve agresif davranışlar sergiliyorsanız, bağımlı olmuş olabilirsiniz.

– Son zamanlarda çok fazla miktarda tüketmeye başlamanız da bağımlılık göstergelerindendir.

İlginizi Çekebilir: Kitap Okumanın Faydaları: Mutlaka Okunması Gereken 40 Kitap Önerisi

Sigara İsteği ile Nasıl Başa Çıkabilirim?

Sigara isteği ile nasıl başa çıkarım

Sigara bağımlılığından kurtulma evresi biraz zorlayıcı olabilir. Kullanmayı bıraktıktan sonra ilk iki hafta yoğun bir şekilde istek duyabilirsiniz. Sigara içme isteği ilk 7 dakika çok yoğun olur fakat sonra yavaş yavaş etkisini kaybetmeye başlar. Bu nedenle yoksunluk başladıktan sonra içmeyi geciktirebildiğiniz kadar geciktirin ve içme isteğine karşı olabildiğince dik durun. Yavaş yavaş yoksunluk hissi azalmaya başlayacaktır.

İlk 7 dakika yoğun bir şekilde hissedilen yoksunlukla başa çıkmak için farklı bir şeyler yaparak kafanızı dağıtmaya çalışın. Spor, yürüyüş ya da herhangi bir aktiviteyle kendinizi meşgul edin. İlk 7 dakika elinizde farklı bir şey tutuyor olmanız da yoksunluk hissine karşı durmanızı kolaylaştıracaktır. Çünkü sigara aynı zamanda hem el alışkanlığı hem de ağız alışkanlığıdır. Bu nedenle yoksunluk hissi geçene kadar elinizde ve ağzınızda farklı şeyler olsun. Su bu durumda işinizi çok kolaylaştıracaktır. Bol bol su içmeniz de bu isteği büyük ölçüde azaltacaktır.

İlginizi Çekebilir: Mutlaka İzlenmesi Gereken İlham Verici 10 Biyografi Filmi

Sigarayı Bıraktığımda Kilo Alır mıyım?

Sigarayı bırakmanın bazı yan etkileri vardır. Bu yan etkilerden biri de iştah artışı ve birkaç kilo alımı olabiliyor. Fakat doğru ve dengeli beslenme ile çok fazla kilo alımının önüne geçebilmeniz mümkün olur.

Sigara kullanımını bırakmak, kişilerde insüline karşı direncin azalması konusunda bir yan etkiye neden olabilir. Bu nedenle kişilerde kilo artışı görülebiliyor. Fakat bu durumun geçici olduğunu unutmamalısınız. Sigara bağımlılığından kurtulma süreci geçtiğinde, yan etkileri de geçmeye başlayacaktır. Bu nedenle aldığınız besin maddelerine dikkat eder ve düzenli egzersiz yaparsanız, bu süreci çok fazla kilo değişikliği olmadan atlatabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Ünlü Düşünür Sözleri : Hayatınızın Seyrini Değiştirecek Sözler

Genellikle sigarayı bırakan insanlar, yemek yediğinde doymamaya ve yediğinden bir şey anlamamaya başlar. Bunun sonucunda daha çok yemeye başlar ve hızla kilo almaya başlar. Sigara kullanımı ağızdaki ve burundaki hücreleri öldürüyor olması nedeniyle kişilerin yemeklerden aldığı kokuları ve tatları azaltır. Sigarayı bıraktıktan bir süre sonra ise kişilerin ağızında ve burnunda yer alan hücreler kendini yeniden yenilemeye başlar ve bir süre sonra yediğiniz yemeklerden daha güzel kokular alabilirsiniz. Ayrıca yediğinizden daha fazla zevk almanız, daha çok yeme isteğini de azaltacaktır.

Nargile Sigaradan Daha mı Az Zararlıdır?

Nargile sigaradan daha mı az zararlıdır

Nargilenin içeriğinde yer alan zararlı maddeler, sigaranın içeriğinde olanlardan daha ağır ve daha fazladır. Bir nargile içen kişi, bir sigaraya göre %70 daha fazla zarar görür. Sigara içtiğinizde, ortalama 8 ya da 12 kere duman çekersiniz fakat nargile içerseniz minimum 20, maximum 200 duman çekersiniz. Bu da bir saat nargile içmenin, ortalama 50 tane sigara içmeye denk gelmesi anlamına geliyor.

Nargilenin sigaradan daha az zararlı olduğunu düşünmek çok yanlıştır. Çünkü, nargilenin zararları sigaraya kıyasla çok daha fazladır. Bunların yanı sıra nargile içmek, hijyen açısından da sigaraya göre daha fazla zararı barındırır.

Nargile içmek, özellikle de şu dönemlerde oldukça fazla yaygınlaşan korona virüsüne karşı da açık hedef haline gelmenize neden olur.

Sigarayı Bağımlılığı Bir İrade Meselesi midir?

Sigara bağımlılığı irade meselesi midir

Birçok insan, sigara bağımlılığının zayıf iradeden kaynaklığı düşüncesine sahiptir fakat bu doğru bir düşünce değildir. Sigara bağımlılığı, yalnızca iradesiz insanların karşılaştığı bir durum değildir. Çünkü sigara bağımlılığı öyle bir şeydir ki, “ben çok iradeliyim, bağımlı olmam” diyen insanları bile içerisine çeken bir bataklıktır.

Sigara bağımlılığı irade konusu değildir fakat sigarayı bırakma konusunda iradenin güçlü olması oldukça fazla önem taşıyan bir durumdur. Bağımlılıktan kurtulmak isteyen kişiler, ilk zamanlarda karşılaşacağı yoksunluk durumunda sağlam bir irade örneği göstermezlerse, yeniden başlamak gibi hatalara düşme payları çok yüksek olur.

İlginizi Çekebilir: Depresyondan Kurtulma Yolları: Depresyondan Nasıl Çıkılır? [20 Öneri]

Çevresel faktörler de sigara bağımlılığı konusunda oldukça büyük önem taşıyan bir durumdur. Arkadaş ortamları, iş yerleri, okul ortamı ve daha birçok bağımlılığı etkileyici faktörlerin bulunduğu ortamlar yüzünden kişiler sigaraya başlayabiliyor ve ilerleyen zamanlarda bu kullanım bağımlılığa kadar gidebiliyor. Bu tarz durumlarda irade hususu da bir etken niteliğindedir fakat bu demek değildir ki güçlü bir iradeye sahip olan insanlar etkilenmeyip başlamazlar… En güçlü iradeye sahip olan insanların bile zamanla bir bağımlıya dönüştüğü çok kez gözlemlenmiştir. Bu nedenle sigara bağımlılığına, tamamen irade meselesi demek yanlış olacaktır.

Sigarayı Bırakma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Sigara Bağımlılığından Nasıl Kurtulurum?

Sigara bağımlılığından kurtulmak için aklınıza gelmemesi için sürekli başka işler bulmalı ve ona odaklanmalısınız.

Sigara Neden Bağımlılık Yapar?

Birçok insanın ölümüne yol açan sigara, içerisinde bağımlılık yapıcı kimyasallar ve nikotin bulundurması nedeniyle bağımlılık yapmaktadır.

Sigara Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Sigara, kardiyovasküler hastalıklara, kronik hastalıklara, kansere ve ölüme yol açabilir.

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük lojistik platformu. Shobiya.com

Dji Drone Servisi www.djidroneservisi.com

Beylikdüzü Web Tasarım ve SEO Ajansı: Kaf Medya