kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Ordu’da Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 34 Yer

Ordu’da Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 34 Yer
08.07.2021
454
A+
A-

Doğu Karadeniz Bölgesinin kapısı konumundaki Ordu ili, doğa güzellikleri, bitki örtüsü, mavi ve yeşilin kucaklaştığı kıyıları, koy ve kumsalları, hemen kıyı şeridinden başlayan dağları, yükseltilerindeki uçsuz  bucaksız ve birbirinden güzel yaylaları ile tarihin yanı sıra kültür ve doğa turizminde de geleceği parlak  bir şehirdir.

ordu

Ordu Hakkında Bilgi:

100 km’lik kıyı şeridi bulunan Ordu İl’inin 60 km’lik kıyı bölümü kumsallardan oluşmaktadır. Bu özelliği ile diğer Karadeniz illerinden farklı bir yapıya sahiptir. Yörenin dağlar ve ormanlar ile kaplı olması, zengin florası ve sükûneti ziyaretçiler için çekici bir  özellik olarak kabul edilmektedir. Ordu ilinin sosyal ve kültürel yapısı, turizmin gelişmesi için de oldukça  uygundur.  Henüz doğallığını koruyan ve diğer illere göre bozulmamış kıyılarımız, deniz turizmi potansiyelimizi  oluşturmaktadır.

ordu

Zengin turizm potansiyeline sahip ilde kıyı turizmi, yayla turizmi, dağ yürüyüşü, yamaç paraşütü gibi etkinliklere imkân sağlayacak unsurlar mevcuttur. Yöresel mutfağını tanımak ve Karadeniz’in lezzetli balıklarını  tatmak için Ordu’yu mutlaka gezip görmelisiniz.

İlginizi Çekebilir: Diyarbakır’da Gezilecek Önemli Tarihi Yerler

Ordu’da Gezilecek Yerler (Video)

Önemli tarihi mekanları ve şehre sunduğu ihtişamı ile göz kırpan mimari yapıları ile dışarıdan gelenlerin ilgisini kısa sürede üzerine çekmeyi başaran Ordu, Karadeniz’in en görülesi yerlerinden biridir. Ordu’da gezilecek yerlerin sayısı bir hayli fazladır. Aşağıda sizlere vereceğimiz bilgilere geçmeden önce Ordu gezilecek yerler videosunu izlemenizi öneririz.

1- Ünye Müze Ev

Ünye Müze Ev

İl merkezinde olduğu gibi ilçelerinde de görülmesi gereken müzeler vardır. Bunlardan biri de Ünye Müze Evi’dir. Müze, Cumhuriyet Meydanı, Hükümet Konağı arkasında yer almaktadır. Eski bir Ünye evinin restore edilerek iç ve dış tasarımı ile otantik bir görünüm sunmaktadır. Eski el işlemeleri, mutfak eşyaları ve çeşitli gereçlerin sergilendiği müze, Ünye kültürünü en iyi şekilde yansıtan değerlerden biridir. Binanın restorasyon çalışması 16. Yüzyıl mimarlarından olup Osmanlı döneminin mimarisini en iyi şekilde yansıtan Mimar Sinan tarzı ile hayat bulmuştur. Ordu gezilecek yerleri arasında değerlendirebileceğiniz Ünye Müze Ev ile zamanınızın çok daha keyifli geçmesini sağlayabilirsiniz.

Ünye Müze Eve Google haritasından ulaşmak için tıklayın.

2- Akoluk Köprüsü

Akoluk Köprüsü

Ordu’nun kültür ve geleneklerini öğrenmek için ziyaret ettiğimiz Paşaoğlu Konağı’ndan sonra şimdi de şehrin tarihi yerlerinde gezmeye başlıyoruz. İlk olarak geldiğimiz yer ise Akoluk Köprüsü oldu. Akoluk Köprüsü, Ordu’nun Ulubey ilçesi Akoluk Köyünde yer almaktadır. Verilen bilgilere göre köprü, 150-200 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bir gözlü olarak yapılan köprü, kesme taş kullanılarak yapılmış. Otantik bir görünüme sahip olan köprü, dere üzerinde yapıldığı için doğayla bütünleşen bir güzelliğe bürünmüş. 2012 yılında yenileme çalışmalarına başlanan Akoluk Köprüsü’nün restorasyon çalışmalarını Samsun Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü üstlenmiştir.

İlginizi Çekebilir: İstanbul’da Gezilecek En Güzel Yerler

3- Başkotanı Köprüsü (Deretam Köprüsü)

Başkotanı Köprüsü  (Deretam Köprüsü)

Ordu gezimize doğal ve tarihi güzellikleri incelemeye devam ederek yolumuzdan ayrılmıyoruz. Şimdi geldiğimiz yer, Melet ırmağının Mesudiye ilçesi ile Kabadüz ilçelerini birbirinden ayırdığı sınır üzerinde kurulan Başkotanı Köprüsü. Burası halk arasında “Deretam Köprüsü” olarak da bilinmektedir. Tarihi 1875-80 yıllarına dayanan köprü, hem geçmişi hem de yörede benzeri şekilde yapılan köprülerden daha fazla dikkat çekmektedir. Bunun en büyük nedenleri; ahşap olması, 20 metre uzunluk ve 2 metre genişliğe sahip olmasıdır. Uzaktan bakıldığında da hoş bir görünüm sunan Başkotanı Köprüsü ile Ordu tatilinizin doğallaştıracaksınız.

4- Cıngırt Kalesi Fatsa

Cıngırt Kalesi Fatsa

Daha önce de söylediğimiz gibi Ordu, tarihi uzun olan şehirlerimizden biridir. M.Ö 400 yıllarına dayanan bir geçmişe sahip olan şehri, içerisindeki tarihi kalıntı ve yapıtlarından tanımaya devam ediyoruz. Şimdi geldiğimiz Cıngırt Kalesi de yine bu gerçeği gözlerimizin önüne seriyor. Fatsa ilçe merkezine 5 KM. mesafede bulunan kalenin yapısı da oldukça ilginçtir.

Kaya içine oyulmuş tek ya da çok sayıda tünel ile suyun içine güvenli bir şekilde ulaşmayı sağlıyor. M.Ö301-63 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen Cıngırt Kalesi’nin kimler tarafından yapıldığına dair bilgiler bulunmamaktadır. 27 Temmuz -26 Ağustos 2012 tarihleri arasında Müze Müdürlüğü Başkanlığında Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Erol danışmanlığında 8 kişiden oluşan uzman ekip tarafından kurtarma kazısı yapılarak kalenin güzelliği gün yüzüne çıkartılmıştır. Ordu gezilecek yerleri arasında değerlendirmenizi önerdiğimiz bu güzel yer ile zamanınızı daha keyifli geçirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Güneşin Doğduğu Şehir: Adıyaman

5- Bolaman Kalesi ve Hazinedaroğlu Konağı 

Bolaman Kalesi ve Hazinedaroğlu Konağı 

18. yüzyıl sivil mimarisini incelemek adına görmenizi önerdiğimiz Ordu güzelliklerinden biri de Bolaman Kalesi’dir. Aslında burası bir gözetleme alanı olarak yapılmıştır. Ordu-Samsun Karayolu üzerinde Bolaman beldesinde yer alan bu antik yerin yapısı da bir o kadar ilgi çekicidir. Kale ve konağın bir arada anılmasının sebebi yapısıdır. Alt kısmının kesme taşlarla örülerek kale haline getirildiği tarihi yerin üst kısmı ise zamanında karakol olarak kullanmak amacı ile ahşap ile yapılmıştır.

Karakol ve gözetleme alanı olarak inşa edilen kale, iç ve dış kale olarak iki bölümden oluşmaktadır. İç kale, batı uçta kesme taşlarla oldukça yüksek bir şekilde yapılmıştır. Kale içerisinde bazilika planlı küçük bir şapel bulunur. Hazinedar Konağı olarak tabir edilen ev, iç kale üzerinde çift cumbalı şekilde yapılmıştır. 18. Yüzyıl sivil mimarisini en iyi şekilde yansıtan bu tarihi yer, 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun bir şekilde restore edilerek, Geleneksel El Sanatları ve Yöresel Yemekler Lokantası olarak hizmete açılmıştır. Ordu şehir merkezine 30 KM. mesafede yer alan bu güzelim yeri ziyaret etmenizi öneriyoruz.

6- Gençağa Kalesi

Gençağa Kalesi

Uzun dönemlerden günümüze kadar ulaşmayı başaran Gençağa Kalesi’ndeyiz. Burası, Ordu’nun İkizce ilçesi, Karlıtepe Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. 13. Yüzyılda Hacıemiroğulları Beyliği tarafından yaptırılan kale, yüksek bir kaya kütlesi üzerinde yapılmıştır. Günümüze gelinceye kadar aradan geçen yüzyıllara rağmen çok fazla zarar gördüğü söylenemez. Oldukça yüksek bir yere kurulduğu için muhtemelen burası gözetleme alanı olarak yapılmıştır. 1. derece doğal ve arkeolojik SİT alanı olarak ilan edilen kale, kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir. Değişik bir yapısı ve mükemmel bir görünüme sahip olan Gençağa Kalesi’ne ulaşmak oldukça kolaydır. Ordu şehir merkezine 92 KM. uzaklıkta olan İkizce ilçesine karayolu ile ulaşarak bu mükemmel yapıyı inceleme imkanına sahip olabilirsiniz.

Ordu gezilecek yerleri hakkında bilgi almak, tarihi ve turistik yerlerini öğrenmek için sitemizin ilgili bölümlerini incelemeye devam edin. Ordu otelleri bölümünden ise konaklama ihtiyacınızı karşılamak için otel rezervasyonu yaptırabilirsiniz.

7- Gölköy Kalesi

Gölköy Kalesi

Ordu şehir merkezine 63 Km. mesafede yer alan Gölköy ilçesinde Kale Mahallesi’nde dikkatimizi çeken bir yapıyla karşılaşıyoruz. Biraz daha yaklaştığımızda buranın Gölköy Kalesi olduğunu öğreniyoruz. Tek kapılı ve geniş bir alan üzerine yayılan kale, şehrin en yüksek kalesi olma özelliğine sahiptir. Yaşanan savaşlar döneminde etrafına çeşitli tuzaklar kurulduğu için Ordu’nun işgal edilmeyen tek yeri Gölköy Kalesi çevresi olmuştur. Tayfun Paşa komutasındaki askerler tarafından korunan kaleye “Tayfun Paşa Kalesi” ismi verilmek istense de Paşa bu isteği reddetmiştir. İlçeye hakim olan kalenin girişinde sol tarafında silindir şeklinde yapılmış bir gözetleme kulesi bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Amazonlar Diyarı Amasya

8- Göller Köyü Kalesi

Göller Köyü Kalesi

Ordu’nun tarihi değerlerinden biri olan ve tam olarak hangi tarihlerde yapıldığına dair bilgilerin bulunmadığı yerlerden biri de Göller Köyü Kalesi’dir. Ordu şehir merkezine 55 KM. uzaklıkta yer alan Çatalpınar ilçesine bağlı Göller Köyü’nde yer alan kale, bulunduğu çevreye hakim, yüksek bir yere yapılmıştır. Günümüze gelinceye kadar ancak sur ve kale kalıntıları kalmıştır.

Her ne kadar burada görülecek pek bir kalıntı olmasa da çevrede bulunan Killik Kayası, Akkaya Antik Yerleşmesi, Bolaman Vadisi, Elmalı Köyü şifalı suyu görülmeye değer güzelliklere sahiptir. Zamanı değerlendirirken, farklı güzellikleri keşfedeceksiniz.

9- Kurul Kalesi Yerleşkesi

Kurul Kalesi Yerleşkesi

M.Ö II-I. Yüzyıllarında yapıldığı tahmin edilen Kurul Kalesi Yerleşkesi, Ordu merkezine 16 KM. uzaklıkta yer alan Bayadı Köyü sınırlarında yer almaktadır. Birinci dereceden sit alanı ve arkeolojik kazı çalışması olarak belirlenen bu yer, yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Yapılan kazı çalışmalarında bulunan 250-300 merdiven, pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçaları bu gerçeği göz önüne sermektedir.

Zengin bir kalıntı yeri olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz Kurul Kalesi yerleşkesinde yapılan kazı çalışmalarında tarihi dehliz ve su sarnıcı bulunmuştur. Piknik alanı olarak kullanılan bu yer, kazı çalışmaları yapıldıktan sonra düzenlenerek Yürüyüş parkurları, oturma grupları, seyir terasları yapılarak ışıklandırılmıştır. Oldukça güzel bir seyir tepesi olarak da değerlendirebileceğiniz bu mükemmel tarihi yer ile şehrin güzelliklerini daha yakından keşfetme imkanına sahip olacaksınız.

10- Kuşfenak Kalesi

Kuşfenak Kalesi

Tatil zamanlarınızı değerlendirdiğiniz Ordu’da görmeniz gereken güzelliklerden biri de Kuşfenak Kalesi’dir. Kale, Ordu’nun Kumru ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Hakkında net bilgilerin olmadığı kale, yüksek bir tepe üzerinde kurulmuştur. Bu yüksekliğinden dolayı muhtemelen gözetleme alanı olarak kurulduğu tahmin edilmektedir. Ordu şehir merkezine 65 KM. mesafede yer alan kale, Fatsa ilçe merkezine 32 KM. uzaklıktadır.

11- Meletios Kalesi

Meletios Kalesi

Tarihi olarak oldukça uzun dönemlere dayanan Ordu’da tarih ötelerinden günümüze kadar ulaşan kalıntılar, bu gerçeği en iyi şekilde gözler önüne sermektedir. Yine Mesudiye ilçesi Yeşilçit Köyü sınırları içerisinde yer alan Meletios Kalesi de bu tarihi değerleri sunan bir yerdir. Doğal bir kaya blokları üzerine kurulan kaleye ulaşmak için de yine kaya oyularak yapılan merdivenle ulaşılıyor. Burası, bölgenin en eski yerleşim yeri olarak da kabul edilmektedir. Ordu şehir merkezine 114 KM. mesafede bulunan Mesudiye ilçesine gittiğinizde kesinlikle burayı görmenizi öneriyoruz.

12- İbrahim Paşa (Orta) Camisi (Merkez)

İbrahim Paşa (Orta) Camisi (Merkez)

Ordu’nun tarihi değerleri arasında gezinirken bir de camilerine de göz atmak gerekiyor. 1800’lü yıllardan kalma tarihi camiler, kiliselerden camilere dönüştürülmüş yerler ve sonrasında yapılan yapıtların her biri incelenmesi gereken detaylar arasındadır. Şehre geldiğimizde cami gezisine ilk olarak İbrahim Paşa Camii’nden başlıyoruz. Halk arasında buraya Orta Camii de denmektedir.

Şehir merkezinde çarşı içerisinde yer alan İbrahim Paşa Camii, bölgedeki asayişi sağlayan ve güvenliği berkemal hale getiren asker ve komutanlar için İbrahim Paşa tarafından ahşap bir yapı olarak inşa edilmiştir. Ancak günümüze kadar gelen cami, İbrahim Paşa’nın yaptırdığı cami değildir. 1800 yılında ahşap cami yıkılmış yerine bugün ki cami inşa edilmiştir. Kesme taş ve moloz taşı kullanılarak inşa edilen İbrahim Paşa Camii, kare plan üzerine yapılmıştır.

Üzeri ahşap ile örtülen caminin ilk mihrabı, Selimiye Camii’ne taşınmış, burası için ampir üslubunda yapılmış bir mihrap eklenmiştir. Tayyar Mahmut Paşa, Salih Ağa ve Ali Ağa’nın yardım ettiği cami (Caminin doğu kitabesinde bu bilgi yer almaktadır) iki katlı olarak inşa edilmiştir. Pencerelerle aydınlatılan caminin son cemaat yeri daha sonradan eklenmiştir. Onarım ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı caminin minaresi kesme taş kullanılarak yuvarlak gövde üzerine yapılmıştır.

13- Selimiye Camisi (Merkez)

Selimiye Camisi

Ordu tarihi camileri ziyaret etmeye devam ederken, Aziziye Mahallesi Hükümet Caddesi üzerinde yer alan Selimiye Camii’ne gidiyoruz. 1926-56 yılları arasında yaptırılan cami, mimari özellik açısından çok da üzerinde durulan camilerden değildir.

Üzeri önceleri çatı olarak örtülü olduğu düşünülen cami, daha sonra tromplu kubbe ile örtülmüştür. Son cemaat yerinin üzeri üç bölümlü olarak yapılmış olup burası da küçük kubbelerle örtülmüştür. Caminin dikkat çeken yanlarından biri mihrabıdır. XVIII. yüzyıla dayanan bu mihrap, İbrahim Paşa Camii’nden buraya getirilmiştir. Yuvarlak gövde üzerine kesme taş kaidesiyle yapılan yanındaki minare, tek şerefelidir. Ordu tarihi camileri ziyaret ederken burayı da listenize almayı unutmayın.

14- Aziziye Camisi (Merkez)

Aziziye Camisi

Ordu’yu gezerken her yanında tarihe dayalı bir yerle karşılaşmak, gezi günlerinin çok daha keyifli geçmesini sağlıyor. Yine şehir merkezinde Aziziye Mahallesi’nde yer alan ve mahalle ile aynı ismi taşıyan Aziziye Camii’ne bir ziyarette bulunuyoruz. Aziziye Camii, Ordu kurulduğu ilk dönemlerde yapılan camilerdendir. Ancak o dönem ahşap olarak yapılan cami, 1883 yılında çıkan yangında yandığı için Ordu’nun ileri gelenlerinden Kadızâde Hacı Hasan Efendi tarafından 1894-1895 yıllarında yeniden yaptırılmıştır.

Kesme taş kullanılarak avlu içerisinde iki katlı olarak yapılan camini üzeri ahşap ile örtülerek tamamlanmıştır. Caminin çok fazla özelliği yoktur. Mihrabı klasik mihrap tarzında yapılmış olan caminin yan tarafından bulunan minaresi, kesme taş kaidesi kullanılarak kare gövde üzerine kuruludur.

15- Hamidiye Camisi (Merkez)

Hamidiye Camisi

Uzun dönemlere tanıklık eden Ordu camilerinden biri de Hamidiye Camii’dir. Cami, Saray Mahallesi, Kışla Caddesi üzerinde yer almaktadır. İlk olarak 1889 yılında Mir Mehmet Ali Bey tarafından temeli atılsa da bitiş tarihi daha sonraki yıllardır. Kesme taş kullanılan yapılan caminin üzeri ahşap çatı ile örtülmüştür. Sade ve klasik cami tiplerinden olan Hamidiye Camii’nin mihrap ve minberi herhangi bir özelliğe sahip olmayıp niş şeklinde yapılmıştır. Caminin yan tarafında bulunan iki adet minare kesme taş kaidesi kullanılarak kare gövde üzerinde yapılmıştır.

Ordu gezilecek yerleri arasında değerlendirmenizi önerdiğimiz Hamidiye Camii, hem geçmiş dönemi hem de klasik yapısı ile sizin de dikkatinizi çekecektir.

16- Yalıköy Camisi (Fatsa)

Yalıköy Camisi

Ordu’nun şehir merkezinde olduğu gibi ilçelerinde de tarihi yerler bulunmaktadır. İnanç turizmi bakımından zengin olan şehrin Fatsa ilçesinde yer alan Yalkıöy Camii de bunlardan biridir. Tam olarak hangi tarihlerde ve kim tarafından yapıldığına dair bilgi bulunmamaktadır.

Klasik bir tarzda yapılan cami, kare plan üzerine yapılmış, ahşaba geniş bir yer verilmiştir. Duvarlarında moloz taşı kullanılarak yapılmıştır. Caminin dikkat çeken yönü, mihrabın iki yanına sıva üzerine ayetler yazılarak süslenmesidir. Ordu gezilecek yerleri arasında değerlendirebileceğiniz Yalıköy Camii ile geçmiş döneme doğru gideceksiniz.

17- Taşbaşı Kilisesi 

Taşbaşı Kilisesi 

İnanç turizmi bakımından zengin olan Ordu ilinde görülmesi gereken bazı yerlerde kiliseleridir. Yapıları, yapım tarihleri ve günümüze kadar ulaşmış olmaları ayrıca incelenmesi gereken konulardandır. Yine bunlardan biri olan Taşbaşı Kilisesi de görmenizi önerdiğimiz yerlerden biridir. İl merkezinde yer alan Taşbaşı Kilisesi, 19. Yüzyılda yapılmıştır. Bir dönem, cezaevi olarak da kullanılan kilise, geniş bir alan üzerinde dikdörtgen plan üzerine inşa edilmiştir.

Kilisenin doğusunda büyük bir apsis ve bu apsisin yanında da iki küçük apsis bulunmaktadır. Ana mekân, iki sıralı 3 sütun kullanılarak üç nefe ayrılmıştır. Bu nef, diğerlerine göre daha büyüktür.  Ordu gezilecek yerleri arasında değerlendirilmesi gereken Taşbaşı Kilisesi, inanç turizmi bakımından incelenmeye değer bir yerdir.

18- Düz Mahalle Kilisesi 

Düz Mahalle Kilisesi 

Ordu’nun Altınordu ilçesinde Düz Mahallede yer alan ve mahalle ile aynı ismi taşıyan Düz Mahalle Kilisesi, 19. Yüzyıl mimarisi kullanılarak inşa edilmiştir. Kesme taş kullanılarak inşa edilen kilise, dikdörtgen plan üzerine kurulmuş olup üzeri tonoz ile örtülmüştür.

Restorasyon ve onarım çalışmalarına farklı dönemlerde tabii tutulan Düz Mahalle Kilisesi’nin bazı duvarlarında yıkılan taşlar yerine briket kullanılmıştır. Orijinalliği bozulmadan kilise içindeki sütunların yanına betonerme kullanılarak destek verilmiştir. Gezilip görülmesi gereken yerlerden biri olan kilise binası bir dönem itfaiye binası olarak hizmet vermiş, daha sonrasında restore edilerek tiyatro binası olarak kullanılmaktadır. Ordu güzellikleri ve tarihi detaylarını inceleyebileceğiniz sitemizde şehir hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

19- Yalı Kilisesi

Yalı Kilisesi

Ordu’nun geçmiş tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Uzak tarih ve yakın tarihlerden günümüze ulaşan tarihi yapıları incelediğinizde bu gerçeği daha rahat öğrenebilirsiniz. Ordu’nun Ünye ilçesinde yer alan Yalı Kilisesi de bu değerlerden biridir. 19. Yüzyılda yapılan kilise, Rumlar tarafından ibadet etme amacı ile yaptırılmıştır. Uzun bir dönem aktif olarak kullanılan kilise, daha sonra belediye tarafından düğün salonu ve depo olarak kullanılmaya başlamıştır.

Bu dönemden sonra 10 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen Yalı Kilisesi, yapılan restorasyon çalışmalarından sonra Kültür Merkezi olarak kullanılmaya başlamıştır. Ordu gezilecek yerleri arasında değerlendirilmesi gereken kilise ile farklı bir tarih sayfasına gideceksiniz.

20- Muzadere Kilisesi

Muzadere Kilisesi

Şehir merkezine 114 KM. uzaklıkta bulunan Mesudiye ilçesinde bulunan ve  19. Yüzyılın ortalarında yapıldığı düşünülen Muzadere Kilisesi, tarihin uzun dönemlerini günümüze kadar taşıyan değerlerden biridir. Günümüze gelinceye kadar büyük bir bölümü tahrip olan kilise, Topçam Beldesi Muzadere Yaylasında bulunmaktadır. Tek nefli ve dikdörtgen plan üzerine yapılan kilisenin büyük bir apsisi bulunmaktadır. Kalıntılarıyla günümüze ulaşan Muzadere Kilisesi, şehir gezilerinde görmeniz gereken yerlerden biridir.

21- Çamaş Hisarbey Köyü Kaya Mezarı

Çamaş Hisarbey Köyü Kaya Mezarı

Ordu’nun geniş ve geçmiş bir tarihe sahip olması, günümüze kadar ulaşan kalıntıların da görülmeye değer olmasını sağlamaktadır. İl merkezi ve ilçelerinde ya da köylerinde sık rastlanılabilen tarihi yerler arasında görülmesi gereken yerlerden biri de Çamaş ilçesinde yer alan Hisarbey Köyü Kaya Mezarı’dır. Hangi dönemlerden günümüze ulaştığı hakkında bilgilerin bulunmadığı kaya mezarı, girişin üst tarafındaki kabartma ile üçgen alınlığı dikkat çekmektedir. Taşınmaz değerler arasında yer alan Hisaberbey Köyü Kaya Mezarı’na ulaşmak için şehir merkezine 53 KM. uzaklıkta yer alan Çamaş ilçesinin Hisarbey Köyü’ne gitmeniz gerekiyor.

22- Delikkaya Kaya Mezarı

Delikkaya Kaya Mezarı

Ordu merkezinde tarihi yerleri gezinirken görmenizi önerdiğimiz bir diğer yer ise şehir merkezine 10 KM. mesafede yer alan Delikkaya Köyü’ndeki aynı isimle anılan kaya mezarıdır. Delikkaya Kaya Mezarı’nın hangi dönemlerden günümüze ulaştığına dair bilgi bulunmamaktadır. Girişindeki alınlık, iki sütunu ve tek odasındaki 3 mezarı ile dikkat çeken kaya mezarı, yerden 40 metre yüksekliktedir. Sar kayanın tam ortasına denk geldiği için kaya mezarlarına ulaşmak oldukça zordur.

23- Dikenlice Kaya Mezarı

Dikenlice Kaya Mezarı

Farklı yapıtları ve tarihten günümüze ulaşan tarihi kalıntılarıyla ziyaret edilmesi gereken illerimizden biri de Ordu’dur. Karadeniz’in bu güzel ilini ziyaret ettiğinizde, uzun dönemler öncesinde yapılan kaya mezarlarını görebilirsiniz.

Ordu Gürgentepe ilçesi, Dikenlice Köyü’nde yer alan ve köy ile aynı ismi taşıyan kaya mezarları tarihin uzun dönemlerini günümüze taşıyan detaylardan biridir. Kayalara oyulmuş 15 adet mezarın bulunduğu bu yer, yurtdışından gelen turistlerin oldukça dikkatini çekmektedir. Her mezara ayrı bir oda ve ölülerin defnetmek için sekiler bulunmaktadır. Ordu gezilecek yerleri arasında değerlendirmenizi önerdiğimiz Dikenlice Kaya Mezarı ile daha farklı bir gezi yapma imkanına sahip olacaksınız.

24- Sucuali Kaya Mezarı

Sucuali Kaya Mezarı

Önemli bir tarihi geçmişe sahip olan Ordu’da M.Ö yüzyıllarından kalma kaya mezarları bulunmaktadır. Turizm dünyasının üzerinde çokça durduğu bu kaya mezarlardan biri de Çamaş ilçesinde bulunmaktadır. Çamaş ilçesi, Sucuali mevkiinde yer alan kaya mezarı, bölge ile aynı ismi taşımaktadır. Tam olarak hangi dönemlerden kaldığına ilişkin bilgilerin olmadığı Sucuali Kaya Mezarı, kare plan üzerine ve tek odalı olarak tasarlanmıştır.

Normalde kaya mezarları içerisinde seki (ölünün kaya mezarında konduğu yer) bulunur ancak Sucuali Kaya Mezarı sürekli suyla dolu olduğundan burada seki olup olmadığı bilinmemektedir. Semerdam şekilli tavanı ile dikkat çeken kaya mezarında tavandan kaya üzerine oyulmuş 30 metrelik dairesel bir açıklık görülmektedir. Ancak bunun ne amaçla yapıldığı bilinmemektedir. Ordu gezilecek yerleri arasında değerlendirilmesi gereken bu tarihi kaya mezarı, şehir hakkında farklı bilgilere ulaşmanızı sağlayacaktır.

25- Tozkoparan Kaya Mezarı

Tozkoparan Kaya Mezarı

Kaya mezarı örneklerinin fazlasıyla görüldüğü Ordu’da yine görülmeye değer yerlerden biri de Tozkoparan Kaya Mezarı’dır. Ünye ilçesine 5 KM. uzaklıkta yer alan Gürpınar Köyü sınırları içerisinde bulunan kaya mezarının hangi döneme ait olduğu bilinmemektedir. Büyük yuvarlak kemerli ve derin bir inişe sahip olan kaya mezarının içerisinde iç içe iki oda bulunmaktadır. Yapısı ile dikkat çeken Tozkoparan kaya mezarı görülmeye değer Ordu güzelliklerinden biridir.

26- Emir Yakup Kümbeti

Emir Yakup Kümbeti

900 senelik uzun bir zamana dayanan geçmişi ile günümüzde kadar ulaşan Emir Yakup Kümbeti, halk arasında ziyaret edilen yerlerden biridir. Türkler ile Trabzon devleti arasında çıkan savaşta, Türk tarafında yer alan Emir Yakup, Danişment Gazi’ nin komutanlarından biridir. 1106 yılında bu savaşta esir düşen emir, burada vefat etmiş ve adına bir kümbet yapılmıştır. Ancak kümbetin dikkat çekici olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Betondan sade bir şekilde yapılan kümbetin üzeri beton ile örtülmüş, ortasında küçük bir kubbe yer almaktadır. Ordu merkez Korgan-Tepealan, Koçcuağar Köyü sınırları içerisinde yer alan Emir Yakup Kümbeti, ziyaret edebileceğiniz yerlerden biridir.

27- Şeyh Abdullah Türbesi

Şeyh Abdullah Türbesi

Ordu’nun Ulubey ilçesi Şeyhler Köyü’nde yer alan Şeyh Abdullah Türbesi, 14. Yüzyıllardan günümüze kadar ulaşmayı başaran tarihi yerlerden biridir. 14. Yüzyılda köye yerleşen Şeyh Abdullah, köylülerin yardımına koşarak tanınan bir zattır. Vefatından sonra vefalı köylüleri tarafından kümbet yapılan mezarı, turkuaz çinilerle süslenmiştir. Ancak çini süslemelerinin hangi tarihte yapıldığı bilinmemektedir. Üzeri kubbelerle örtülü olan kümbetin kapı kısmının üzeri minare şekli ile süslenmiştir. Dikkat çekici bir yapıya sahip olan mezar, köy halkı tarafından sürekli ziyaret edilmektedir.

28- Yunus Emre Türbesi

Yunus Emre Türbesi

Ordu’nun Ünye ilçesinde bulunan Yunus Emre Türbesi’nde yatan kişinin gerçekten Yunus Emre olmadığı bilinmektedir. Çoğu kişiye göre burası Yunus Emre’nin makamı olabileceği yönündedir. Ünye ilçesi Karşıyaka Mahallesinde Ünye Sanayi Sitesi çıkışından sonra 3 KM. mesafede yer alan Yunus Emre Türbesi, gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir.

29- Boztepe

Boztepe

Tarihi değerler bakımından oldukça ilgi çekici olan Ordu, bir de doğal güzellikleri bakımından da incelenmeye değer bir şehirdir. Şehir merkezini gezerken görülmesi gereken doğal alanlarından biri de Boztepe’dir. Denizden 450 metre yükseklikte olan bu yerden baktığınızda şehir ayaklarınızın altına iniyor. Mavi gökyüzü ile kucaklaştığınız hissini veren Boztepe mesire alanı olarak değerlendirilmektedir. Yeni bir yapılanma ile ekilen çam ağaçlarının büyümesi de ayrıca farklı güzellikler katmak adına yetiyor.

30- Ulugöl

Ulugöl

Karadeniz’in doğal güzellikleri aslında tarif edilmeye gerek duyulmayacak derecede harikadır. Ancak yine de bilgi olması açısından Ordu doğal güzellikleri ile sizlere şehir hakkında bilgi vermeye devam edelim. Gölköy ilçesine 15 KM. uzaklıkta yer alan Ulugöl, kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir. Yöre halkının ördek avı için kullandığı bu yer, sadece bu alanda değil, aynı zamanda doğanın harika bir parçasını da görenlere sunuyor. Çevresi ormanlarla kaplı olan Ulugöl, beğenerek gezebileceğiniz yerlerden biridir. Zamanınızı değerlendirmek ve doğa ile baş başa kalmak için oldukça güzel bir fikir olacağını söylemek istiyoruz.

31- Gaga Gölü

Gaga Gölü

Ordu’nun her yerinde doğal güzellikleri görmek mümkündür. Şehir merkezinde ve ilçelerinde gezi turuna çıkarken görebileceğiniz birbirinden güzel yerler vardır. Bunlardan biri de Fatsa ilçesinde yer alan Gaga Gölü’dür. Fatsa’nın 10 KM. güneybatısında kalan Gaga Gölü, Örencik Köyü sınırlarında yer almaktadır. 1500 metrekare alan üzerine yayılan göl, doğanın yeşili ve suyun mavisi ile birleşince, mükemmel bir görünüm sunuyor misafirlerine. Etrafında ağaç türlerinin yer aldığı Gaga Gölü hakkında bir de bir söylenti bulunmaktadır.

Gölün ortasında yer alan adacık üzerinde bir binanın olduğu söyleniyor ancak bunu doğrulayan herhangi bir kaynak bulunmamaktadır. Başbakanlık Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı’nca Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilen Gaga Gölü’nde balık yetiştirilmektedir. Ordu doğal güzellikleri arasında kesinlikle değerlendirilmesi gereken bu doğal güzellik, sizi de kendine hayran bırakacaktır.

32- Karaoluk (Çiseli ) Şelalesi

Karaoluk (Çiseli ) Şelalesi

Doğal güzellik anlamında birbirinden renkli güzelliklere sahip olan Ordu’da şehir merkezinde de oldukça güzel yerler vardır. Bunlardan biri olan Çiseli Şelalesi de kendine hayran bırakacak kadar güzel bir yerdir. Ordu merkezi Karaoluk sınırları içerisinde yer alan şelale, etrafında binlerce ağacı, çiçekleri ve canlı türleriyle misafirlerini kendine hayran bırakır türdendir. Sessizliğin sesini dinlemek, huzur içinde tatil yapmak için ideal bir yer olan Karaoluk (Çiseli) Şelalesi’ne giderek günübirlik piknik de yapabilirsiniz.

33- Ordu Yaylaları

Ordu Yaylaları

Karadeniz’in güzel şehirlerinden biri olan Ordu, bulunduğu bölgenin coğrafi yapısını ve güzelliğini en iyi yansıtan yerlerdendir. Tarihi yapıtlar ve doğal güzellikler bakımından oldukça zengin olan ilde görülmeye değer çok sayıda yayla bulunmaktadır. Aslında zaman olsa, her birinin ayrı ayrı görmek isterdim. Ancak bu kadar zamanım olmadığından gördüğüm bazı güzellikleri sizlerle paylaşıp göremediğim yerler hakkında da topladığım bilgileri sizlere sunacağım. Umarım benim kadar siz de beğenirsiniz.

Çambaşı Yaylası (Merkez): Ordu şehir merkezine 61 KM. uzaklıkta yer alan Çambaşı Yaylası, deniz seviyesinden 1850 metre yüksektedir. Günübirlik piknik için de kullanılabilen yaylada, konaklama ihtiyacını giderebileceğiniz tesisler de bulunmaktadır.

Keyf Alanı Yaylası (Mesudiye): Ordu’nun Mesudiye ilçesine 9 Km. uzaklıkta yer alan Keyf Alanı Yaylası da görülmeye değer güzelliklerden biridir. Bol oksijenli havası, etrafınıza serpilen yeşilliklerle hayran kalacağınızı düşündüğümüz yayla, deniz seviyesinden 1200 metre yüksektedir.

Perşembe Yaylası (Aybastı): Oldukça güzel ve bir o kadar doğal olan Perşembe Yaylası da Ordu’nun doğal güzellikleri arasında değerlendirilmesi gerekiyor. Ordu’nun Aybastı ilçesi ile Tokat’ın Reşadiye ilçesi arasında kalan yayla, deniz seviyesinden 1350 metre yüksektedir. Bölgenin en çok tercih edilen mesire yerlerinden biri de olan Perşembe Yaylası’nda her sene panayır düzenlenmektedir.

34- Ordu Plajları

Ordu Plajları

 

Tatil zamanlarınızı Ordu’da yaz aylarında değerlendirmeyi düşünüyorsanız, yine sıkılmadan zaman geçirebileceğinizi söylemek istiyoruz. Yaz aylarının vazgeçilmez etkinliklerinden olan deniz, Ordu’da en güzel yönleriyle tatil günlerinize eşlik edecektir. Her bir plajında farklı bir güzellik sunan Ordu Plajları ile yazın keyfini dilediğiniz gibi yaşayacaksınız. Zamanımız çok fazla olmadığından bütün plajlarını gezme şansımız olmadı. Ancak gezdiğimiz yerlerin de kendine hayran bıraktığını itiraf etmemiz gerekiyor. Ordu tatili günlerinde gidebileceğiniz ve yaz mevsiminde tadını çıkartabileceğiniz plajları şunlardır;

Güzelyalı Plajı, Melet Irmağı, Belicesu ve Yalıköy çevresindeki kumsallar, Efirli doğal plajı, Aktaş, Kışlaönü, Çeşmeönü, Mersin plajları, Çaka Plajı, Uzunkum Plajı ve Çınarsuyu plajı.

Her birinde ayrı ayrı zaman geçirebileceğiniz gibi size en yakın bir plajda da deniz keyfine varabilirsiniz. Çoğunun çevresinde otel, restoran ve alışveriş merkezlerinin bulunabilir olması, tatil günlerinizin daha da keyifli geçmesini sağlayacaktır. Tüm yönleriyle inceleyebileceğiniz Ordu’da beklediğinizden çok daha güzel vakit geçirecek, tatil zamanlarınızın bir sonraki dönemlerinde de burayı tercih edeceksiniz.

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük lojistik platformu. Shobiya.com

Dji Drone Servisi www.djidroneservisi.com

Beylikdüzü Web Tasarım ve SEO Ajansı: Kaf Medya