Nuri Bilge Ceylan’ın Kendi Kaleminden 9 Filmi
Nuri Bilge Ceylan filmleri herkes tarafından bilinir ve büyük bir hayranlıkla izlenir. Nuri Bilge Ceylan filmlerindeki konuyu ele alışıyla ve gerçekçiliğiyle izleyenleri kendine hayran bırakıyor.
Nuri Bilge Ceylan sinemasında öyküsel anlatıdan çok fotoğrafın durağan ve estetik görünümlerinin öne çıktığı söylenebilir. Bunda fotoğraf sanatçısı olmasının getirdiği bakış açısının etkisi vardır.
Bu bakış açısını Koza, Kasaba, Mayıs Sıkıntısı ve Uzak filminde görmek mümkündür. Ardından gelen İklimler filmi ile öyküsel anlatı da ön plana çıkmaya başlar. Ve bu süreç Ahlat Ağacına kadar devam eder.
İlginizi çekebilir. Nuri Bilge Ceylan Kimdir?
Konu İçeriği
Nuri Bilge Ceylan Filmleri
Sizler için Nuri Bilge Ceylan kaleminden 9 filmi ele aldık. Film ile ilgili bütün detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Koza (1995)
Nuri Bilge Ceylan’ın 1995 yılında çektiği ilk filmidir. Renkli çekip siyah bastığı bu kısa film diyalogsuzdur ve belirgin bir öyküsü yoktur.
Nuri Bilge Ceylan filmleri arasında yer alan bu film, yıllar sonra tekrar bir araya gelen konuşamayan ve bakışamayan kadın ve erkeğin hikayesini anlatır.
Sözcüklerin yerini görüntüler alır. Susan bu sessizliğe; suyun sesi, kuşun sesi, köpek sesi, sinek sesi, arı kovanındaki vızıltılar, çan sesi, rüzgarın sesi, tren sesi, kapı gıcırtısı, rüzgarda uçuşan perdelerin sesi gibi sesler eşlik eder. Ve tabii ki müziğin sesi yalnız bırakmaz. Filmde Ceylan’ın anne ve babası oynar.
Koza Filmi Oyuncuları
Fatma Ceylan, Mehmet Emin Ceylan, Turgut Toprak
Filmin Aldığı Ödüller:
1986/ En İyi Görsel Efekt Oscar’ı
1986/ En İyi Yardımcı Erken Oyuncu Oscar’ı
1986/ Satürn En İyi Yönetmen Ödülü
Kasaba (1997)
1997 yılında çekilen Kasaba da Koza’da olduğu gibi siyah-beyaz çekilmiştir. Okul bahçesindeki törenle başlayan film üç kuşağı da içinde barındıran bir ailenin hayatını anlatır. Ceylan, filmde doğup büyüdüğü kasabadan ayrılmanın hayalini kuran Saffet’in hikayesini anlatır bize.
Nuri Bilge Ceylan filmleri arasında yer alan Kasaba filmindeki Saffet, boğulduğu, sıkıştığı, kendini var edemediği, gençliğini heba ettiği kasabadan gitmek ister.
Onun istediği; güneşin dahi her gün aynı şekilde doğduğu, her şeyin ve herkesin birbirine benzediği, zamanın acele etmeden aktığı kasabadan ayrılıp, bırakınız insanı iklimlerin dahi çok çabuk değiştiği kente yani İstanbul’a gitmektir.
Saffet’in karşıtı karakter ise Emin’dir. O, taşradan kentte gidip okuyan, sonra da geri dönen ve kendisi ile Büyük İskender arasında bağ kurandır. Ve Emin, okumuşluğunun verdiği gücü Saffet üzerinde kullanır.
Emin’e göre, Saffet ölen babası gibidir, yani; bir aylak, bir serseri, bir baltaya sap olamayandır.
Üç kuşağı da içinde barındıran bir ailenin hayatını anlatan Kasaba filminde Koza da olduğu gibi fotoğrafik bir dil kullanılarak hikaye anlatılır.
Kasaba Filmi Oyuncuları
Fatma Ceylan, Mehmet Emin Ceylan
Filmin Aldığı Ödüller:
1998/ Berlin Film Festivali/ Caligari Ödülü
1998/ 17.Uluslararası İstanbul Film Festivali/ Fipresci Ödülü
Mayıs Sıkıntısı (1999)
1999 yılında çekilen Nuri Bilge Ceylan filmleri arasında yer alan Mayıs Sıkıntısında anlatılan Ceylan’ın kendi hikayesi gibidir. Ceylan gibi yönetmen olan filmin ana karakteri Muzaffer’in anne ve babası da Ceylan’ın kendi anne babasıdır. Kurgu ve gerçeklik iç içe geçmiştir.
Muzaffer çocukluğunu ailesi ile birlikte geçirdiği kasabaya film çekmek için geri döner. Film Kasabaya tekrar eden bir geri dönüştür.
Kasaba filminin çekim sürecinin kurgusal olarak anlatıldığı Mayıs Sıkıntısında öykü, filmden adını aldığı Mayıs ayında geçer. Kasabada belirgin bir zaman dilimi yokken, Mayıs Sıkıntısı ise belirgin bir zaman olan mayıs ayında geçer.
Kasaba filminde üniversite sınavına hazırlanan Saffet üniversiteyi kazanamamış, ancak kasabadan ayrılmanın hayalini kurmaktadır hala. Baba Emin, koruluğuna devlet tarafından el konulmaması için çabalar.
Ali, teyzesinin verdiği yumurtayı 40 gün kırkmadan cebinde taşırsa hayalini kurduğu müzikli saate kavuşacaktır. Muzaffer ise film çekmek istemektedir. İç içe geçen dört ayrı sıkıntının ya da hayalin hikayesi anlatılır.
Mayıs Sıkıntısı Filmi Oyuncuları
Fatma Ceylan, Mehmet Emin Ceylan
Filmin Aldığı Ödüller:
1999/ 21.Siyad Türk Sineması Ödülleri/ En İyi Yönetmen Ödülü
1999/ 36.Antalya Altın Portakal Film Festivali/ En İyi Yönetmen Ödülü
1999/ 36.Antalya Altın Portakal Film Festivali/ Dr.Avni Tolunay Özel Ödülü
2000/ Uluslararası İstanbul Film Festivali/ Altın Lale
2000/ 19. Uluslararası İstanbul Film Festivali/ En İyi Türk Filmi
2000/ 19. Uluslararası İstanbul Film Festivali/ Fibresci Ödülü
Uzak (2002)
Nuri Bilge Ceylan’ın 2002 yılında çektiği film olup, karlı bir günde Yusuf’un içinde sıkıştığı kasabadan ayrılmasıyla başlar. Yaklaşık dört dakika sürer bu ayrılış.
Yusuf karlar altındaki köyden çıkar, tepeyi tırmanır ve yolun başına gelir. Ait olmadığını hissettiği kasabasına sırtını dönmüştür. Görünürde uzakta ufalmış, küçülmüş evler vardır, bir de rüzgar, uğultu, kuş sesi, köpek havlaması…
Sıkıntısı geride kalmıştır, uzakta geleceğin düşü.
Yusuf’un kasabadan ayrılışı ile Ceylan’ın sineması da kente taşınır. Film, Kasaba ve Mayıs Sıkıntısının devamı gibidir. İsimler değişmiştir. Saffet Yusuf olur, Muzaffer de Mahmut.
Uzak, toplumsal gerçekçi film diline yaklaşan, yabancılaşma, taşralı olma ya da olmama ayrışmasının yaşandığı, orta sınıf aydınının sorgulandığı bir anlatım dilini benimsemiştir.
Uzak Filmi Oyuncuları
Muzaffer Özdemir, Mehmet Emin Toprak, Zuhal Gencer Erkaya, Feridun Koç, Ebru Ceylan, Nazan Kesal, Ebru Ceylan, Nazan Kesal
Filmin Aldığı Ödüller:
2002/ 39.Antalya Altın Portakal Film Festivali/ En İyi Yönetmen Ödülü
2003/ Cannes Film Festivali/ Büyük Jüri Ödülü
İklimler (2006)
Nuri Bilge Ceylan filmleri arasında yer alan bu film farklı bölgelerinin kendine has iklimleri olduğu gibi, ruhların da kendi iklimleri vardır. Üstelik değişmek için mevsimlerin dönüşünü beklemeyen, anlık değişimler bile gösterebilen iklimler.
İsa ve Bahar, çalkantılı ruhlarının farklı iklimlerinde ortak bir mutluluğu paylaşamamaktadırlar. Kaş ve Ağrı’da birbirini takip eden süreçlerde bir araya gelirler.
Kaş, güneşin, kuytuda tek bir bilinmeyen bırakmayan parıltılı hali ile Ağrı ise soğuk ve kardan sıkı sıkıya örtülen bedenlerin aksine, kar beyazının aydınlığı ile, gerek hayatlarında gerekse ilişkilerinde hiçbir bilinmeyen bırakmayacaktır.
İklimler Filmi Oyuncuları
Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Nazan Kesal, Mehmet Eryılmaz, Ufuk Bayraktar, Ebru Ceylan, Nazan Kesal
Filmin Aldığı Ödüller:
2006/ 43.Antalya Altın Portakal Film Festivali/ En İyi Yönetmen Ödülü
2006/ Cannes Film Festivali/ Fipresci Ödülü
Üç Maymun (2008)
Nuri Bilge Ceylan filmleri arasında yer alan Üç Maymun yaklaşan genel seçimlere bir muhalefet partisinden aday olarak girecek iş adamı Servet, ıssız bir yolda trafik kazası yapar.
Ölümle sonuçlanan kaza sırasında araçta bile olmayan şoförü Eyüp’e para verip yalan söyleterek ölümün sorumluluğunu almasını ister. Servet, kendisi yerine hapse giren Eyüp’ün karısı Hacer ile de ilişkiye girmeye başlayınca, olaylar sonunda bir aile dramına sebep olacak kadar karışır.
Üç Maymun Filmi Oyuncuları
Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Şungar, Ercan Kesal, Cafer Köse, Gürkan Aydın
Filmin Aldığı Ödüller:
2008/ Cannes Film Festivali/ En İyi Yönetmen Ödülü
Bir Zamanlar Anadolu’da
2011/ Cannes Film Festivali/ Büyük Jüri Ödülü
Bir Zamanlar Anadolu’da (2011)
Nuri Bilge Ceylan filmleri arasında yer alan, bu filmle kentsel kaygılarını bir kenara bırakıp, tekrar taşranın sıkıntılı dünyasına ama bu sefer bir cinayet hikayesinin gerilimi ile dönüyor…
Bir doktor ile bir savcının 12 saatlik gerilimli öyküsünün peliküle aktarıldığı filmin başrollerinde Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel yer alıyor.
Senaryoda Ebru ve Nuri Bilge Ceylan’ın yanı sıra Ercan Kesal’ın da imzası var. Yolların tek düzeliği ve kasabanın insana yeni bir şey sunmamasının sıradanlığını fona alan Bir Zamanlar Anadolu’da adıyla da klasiklere gönderme taşıyor.
Bu sene Cannes’da Altın Palmiye için yarışan film, Nuri Bilge Ceylan’a Uzak ve Üç Maymun zaferlerinden sonra Cannes’da Büyük Jüri Ödülü’nü de kazandırdı.
Bir Zamanlar Anadolu’da Film Oyuncuları
Muhammed Uzuner, Ahmet Mümtaz Taylan, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Murat Kılıç, Fırat Tanış, Erdal Kesal
Filmin Aldığı Ödüller:
1.YEFA Ödülleri-2012/ En İyi Erkek Oyuncu
1.YEFA Ödülleri-2012/ En İyi Senaryo
1.YEFA Ödülleri-2012/ En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
1.YEFA Ödülleri-2012/ En İyi Kurgu
1.YEFA Ödülleri-2012/ En İyi Yönetmen
1.YEFA Ödülleri-2012/ En İyi Film
Kış Uykusu (2014)
Uzun yıllar İstanbul’da tiyatroculuk yapan Aydın karakteri Kapadokya’da babadan kalma otelin işletmesini üstlenmiştir.
Burada kocasından boşanmış kardeşi Necla ve genç karısı Nihal ile izole bir hayat sürmektedir. Fakat her biri hem geçmişleri hem de kişiliklerindeki farklılıklar sebebiyle sürekli olarak birbirleriyle bir çatışma içindedirler.
Hatta bu çatışma yer yer hayat üzerine düşüncelerden kavgaya dek varmaktadır. Ama yine de birbirlerini tehdit edercesine gitmeye her kalktıklarında kendilerini bunu yapacak cesareti gösteremezken bulurlar. Sürekli birbirlerini suçlarlar ama sonunda suçlu ya herkes ya da hiç kimsedir.
Kış Uykusu Filmi Oyuncuları
Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen, Nejat İşler, Serhat Musa Kılıç, Tamer Levent, Ayberk Pekcan, Mehmet Ali Nuroğlu
Filmin Aldığı Ödüller:
2014/ Cannes Film Festivali/ Altın Palmiye Ödülü
Ahlat Ağacı (2018)
Nuri Bilge Ceylan filmleri arasında yer alan Ahlat Ağacı, doğduğu kasabaya dönüp yazdığı kitabı bastıracak parayı toplamaya çalışan fakat babasının borçlarıyla karşılaşan bir gencin hikâyesini konu edinmektedir. Sinan üniversiteyi yeni bitirmiş, gelecek vadeden bir yazardır.
Memleketi Çan’a döndüğünde, “quirky auto-fiction meta-novel” olarak adlandırdığı çalışmasını yayınlamak için yerel bir fon bulmaya koyulur, fakat yerlilerin ilgilenmediğini fark eder. Ayrıca egzantrik babası İdris’in kumar bağımlılığının, ailesinin itibar ve refahını düşürdüğünü de fark eder.
Mesleki istikbali hakkında endişe duyar ve kendini bu kırsal yerde sosyal olarak izole olarak bulur. Kasabada gidip gelirken, akrabalarıyla ve iki imam ve bir yazar gibi bölge insanıyla dinin modern dünyadaki konumu hakkında bir dizi hararetli tartışmaya karışır.
Ahlat Ağacı Filmi Oyuncuları
Aydın Doğu Demirkol, Bennu Yıldırımlar, Murat Cemcir, Hazar Ergüçlü, Ahmet Rıfat Şungar, Ercüment Balakoğlu, Özay Fecht, Serkan Keskin, Tamer Levent rolü, Kadir Çermik, Kubilay Tunçer, Akın Aksu, İmam Veysel, Öner Erkan, Sencar Sağdıç, Asena Keskinci
Filmin Aldığı Ödüller:
2018/ 51. SİYAD/ En İyi Film
2018/ 51. SİYAD/ En İyi Yönetmen
2018/ 51. SİYAD/ En İyi Senaryo