Yavru ve Yetişkin Kedi Aşılama Takvimi
Kedi aşı takvimlerini takip etmek pek çok kedi sahibi için zorlayıcı olabilir. Küçük dostunuzun karakteristik yapısına göre aşıların uygulanma esnasında bir takım huysuzluklarla karşılaşıyor olabilirsiniz. Fakat kedinizin sağlığı için aşı düzenini takip etmenin ve aşı takvimine uymanın önemlerini biliyor muydunuz?
Konu İçeriği
Kedi Aşı Takvimi Neden Önemlidir?
Kediler, 8-18 haftaya kadar anne sütü sayesinde dışarıdan gelecek olan hastalıklara karşı korunurlar. Fakat sonrasında dış dünyaya karşı savunmasız kalırlar ve dışarıdan bir desteğe ihtiyaç duyarlar. Birlikte yaşadığımız dostlarımız da tıpkı bizler gibi zaman zaman hastalanabilir hatta çok daha ağır geçirebilirler. Bizler gibi kendi bünyelerinde bulundurdukları bazı bakteri çeşitleri ile savaşmak için zaman zaman dışarıdan bir desteğe ihtiyaç duyarlar.
Özellikle evcil hayvanlarda, bağışıklık sistemi daha hassas olduğundan dolayı aşı düzenlerine tam uyulması önem taşır. Dönemsel olarak gelişen hastalıklar, dışarıdan kapmış olacağı bazı enfeksiyonlar, hayvanların geçmişinde zaten bulunan genetik problemlere karşı aşı düzeninin takip edilmesi, kedinizin sağlığı açısından problem oluşturabilecek olası durumları ortadan kaldırır.
Kedilerde, dönemsel olarak yapılan, birkaç aylık süreyle geçerli olan aşılar ve tedaviler bulunur. Bunların belirli zaman aralıklarıyla tekrarlanmasının sebebi, her ilaç ve müdahalede olduğu gibi, ilacın kedinizin bünyesindeki etkisini kaybetmeye başlamış olmasıdır. Kedi aşı takviminde yer alan aşıla ve uygulanma aralıkları şöyledir.
- İç dış parazit aşıları; 2-3 ayda bir tekrarlanması gerekir
- Karma 1 Aşısı; İlk 2 buçuk ay içinde uygulanmalıdır.
- Lösemi Aşısı; İlk 3 ay içinde uygulanmalıdır.
- Karma 2 Aşısı; diğer aşının tekrarıdır ve diğer aşıdan sonra 2 haftalık süre sonunda yaptırılabilir.
- Lösemi 2 Aşısı; İlk lösemi aşısından 2 hafta kadar sonra yapılır.
- Kuduz aşısı; İlk 3 buçuk ay sonrasında yapılmalıdır.
1 yaş üstü kedilerde karma aşısı, kuduz aşısı ve lösemi aşısı, her yıl tekrarlanması gereken aşılardır. Ayrıca ve dış parazit aşılarının her 2 ya da 3 ayda bir tekrarlanması gerekir.
ilginizi çekebilir: İlk Defa Kedi Sahipleneceklerin ve Kedi Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler
Kedi Aşı Takvimi Tablosu
1- İç-Dış Parazit Aşıları
Kedi aşı takviminde en sık uygulanması gereken aşılardır. İç ve dış parazit aşıları kedinizi, diğer hayvanlardan geçebilecek olan bakteri ve enfeksiyonlar için koruma altına alacaktır. Her 2 ya da 3 ayda bir yenilenmesi gerekmektedir. Bu aşıların koruyuculuk süreleri 3 aydır. İç ve dış parazit aşıları her ne kadar birlite uygulansalar da farklı görevleri vardır
İç Parazit Aşısı
İç parazit aşısı, kedilerin bünyelerinde zaten var olan ya da yedikleri besinlerden dolayı vücutlarında oluşan bakteri kurt ve diğer hastalık unsurlarının giderilmesi için kullanılır. Kedilerde genellikle dikkatsiz beslenme sonucu ya da dış parazite maruz kaldığı için, bağırsaklarında bazı kurt ve parazit türleri oluşur. Bu problemler için iç parazit uygulamaları, problem yaşanmadan önce yapıldığı takdirde önlem alırken, problem yaşandığı esnada yapıldığında da bu soruna son verir.
Dış Parazit Aşısı
Küçük dostunuz hakkında belki de en çok endişelendiğiniz konu olan bit, pire ve diğer türevleridir. Bunların tümü dış parazit olarak geçer. Dış parazitin düzenli şekilde uygulanması, kedilerinizin bu duruma maruz kalma ihtimalini çok düşürecektir. Bu duruma maruz kalan dostlarınız için de uygulama sonrasında en geç 2 gün içinde bütün parazitleri dökerek rahatlama sağlayacaktır.
2- Karma Aşısı
Kedi aşı takviminde en çok göz ardı edilen aşılardan biri olan karma aşıları, küçük dostunuzu bebekliğinden itibaren genetik hastalıklara karşı korumak için uygulanır. Karma aşılarının asıl hedefi viral hastalıklardır. Feline Panleukepenia gibi hastalıkları hedef alır.
Bu hastalıklar özellikle yavruluk döneminde kedilerin ölümüne sebep olabilir. Bu tür hastalıklar oldukça bulaşıcı olduğu için bu tür hastalıklardan dolayı ölen hayvan sayısı çok fazladır. Tedavi yöntemleri olmamakla birlikte tek korunma yöntemi aşılardır.
Karma aşıları peş peşe 2 doz şeklinde uygulanır ve kedi aşı takvimi düzeninde de bu şekilde yer alır. Kedi aşı takvimine göre yapılan karma 1 aşısından 2 hafta sonra devam aşısı yapılır. Karma aşı, 1 yaş üstü kedilerde de her yıl tekrarlanması gereken bir aşıdır.
Karma Aşısı Tekrarı
İlk yapılan karma aşısından 2 hafta sonra yapılarak tedavinin devamlılığını sağlar. Karma aşı görevlerinin tümünü taşımaktadır. Tek başına bir aşı değil devam tedavisi olarak geçer.
3- Lösemi Aşısı
Kedi aşı takviminde belki de en dikkat edilmesi gereken aşıdır. Çünkü küçük dostlarımız da bizler gibi bazı hastalıkları yaşarlar. Bu hastalıklar onlarda daha ağır ve çok daha kötü sonuçlarla son bulabilir. Lösemi aşısı, FeIV virüsüne karşı küçük dostlarınızı korumak için yapılır. Yine viral bir virüs olan FeIV, bulaşıcıdır. Viral bir hastalık olan kedi lösemisi, lenfoid dokularda tümör ve kitle oluşumuna sebep olur.
Öncesinde önlem alınmadığı takdirde kötü sonuçlar doğurabilir. Bulaşıcı bir hastalık olması sebebi ile farklı bir korunma yöntemi yoktur. Tek korunma yöntemi aşıdır. Kediler doğduğundan itibaren ilk 8 hafta içinde ve yavruluk döneminde yapılır. iki doz şeklinde uygulanır ve ikinci dozun uygulanması için 1 ay beklenir.
Lösemi Aşısı Tekrarı
Kedi aşı takviminde lösemi aşısının da tekrarlı bir aşı olmasının sebebi, kalıbı bir bağışıklık oluşturulmasıdır. İlk seferde uygulanan koruyucu aşı ardından 1 ay sonra tekrar aşısı uygulanarak kalıcı bağışıklık sağlanır. Fakat diğer aşılar gibi lösemi aşısı da zamanla etkisini yitirir ve her yıl yenilenmesi gereken bir aşıdır.
4- Kuduz Aşısı
Kedi aşı takviminde, en anlaşılabilir ve en takip edilen aşı olarak tespit edilmiştir. Kuduz problemi pek çok hayvan gibi küçük dostlarımız için de büyük bir sorundur. Evden hiç dışarı çıkmayacağına emin olduğunuz küçük dostlarınız için bu aşının gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz.
Çünkü kedinizin kuduz kapması için, kuduz olan başka bir hayvan tarafından yaralanması ya da ısırılması gerekir. Fakat isteğiniz ya da kontrolünüz dışında dışarı çıkmış olan kediniz böyle bir durumla karşılaştığı takdirde tedavileri çok daha ağır olacaktır.
Ayrıca yasalar gereği de evcil hayvanlarınızın diğer aşılar gibi kuduz aşısının da tam ve zamanında yapılmış olması gerekmektedir. Hem dostunuzun sağlığı hem de dış dünyanın güvenliğini göze alarak koyulmuş mu maddelerden ötürü de kuduz aşısının zamanında yapılması gerekmektedir.
Kedi Aşı Takvimine Uyulmadığı Takdirde Neler Olur?
Bu kadar abartılan aşı düzeninin ne olduğunu pek çok kişi merak ediyor ya da aşı karşıtı pek çok kişi, küçük dostlarını dış dünyadan izole ederek her şeyden koruyabileceğini düşünüyor. YANLIŞ.
Yukarıda açıkladığımız aşı türlerinin hemen hemen hepsi, kedilerin can sağlığı için zorunlu kılınan en azından kılınması gereken uygulamalardır. Basit sayılan bir parazit aşısını ele alırsak, parazit kaptığı için ve tedavi alamadığı için ölen pek çok sokak hayvanını örnek olarak gösterebiliriz.
Hiç kimse sadece boş zaman değerlendirmek için küçük dostuna kimyasal uygulamayı göze alamaz haklısınız. Fakat aşıdan başka koruma yöntemi ispat edilmemiş durumlarda aşı takibinin sağlanması hayati önem taşımaktadır.
Kedi aşı takvimi dışında evde doğal yöntemlerle korunulabileceği düşünülen bu hassas hayvanlar için kimyasaldan korumak isterken başlarına çok büyük sıkıntılar açabilirsiniz. Özellikle son dönemde bilgi sayfaları üzerinde yer alan bilgi kirliliklerinden dolayı hayatı tehlikeye giren pek çok hayvan olmuştur. Örnek vermek gerekirse;
Kedilerin parazit tedavisi için aşı uygulanmaması gerektiği, sarımsak ya da türevleri ile bu sorunun tedavi edileceği yönündeki paylaşımlar, kedilerde bağırsak florasının bozulmasına yol açar. Aynı şekilde dış parazit için önerilen çay ağacı yağı ya da kekik yağı da insanlardaki gibi etki göstermez ve kedilerin hassas ciltlerinde yara oluşumuna yol açar.
Uzmanların önerileri dışında hiçbir ilacı, kimyasalı ve evde doğal tedavi yöntemini uygulamayın. Unutmayın, bizler gibi onlar da hasta olabilseler de bünyeleri bizden çok farklıdır. Aşırı hassas olan küçük dostlarımız için yapabileceğimiz tek iyilik onları çok sevmek, uzman tavsiyesi dışında hareket etmemek ve kedi aşı takvimini aksatmadan uygulamaktır.
ilginizi çekebilir: Kedi Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler