kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Kayıp Kripto Cüzdanları İle İlgili En Üzücü 5 Hikaye

Bugüne kadar yaşanmış en ücüzü kayıp kripto cüzdanları ile ilgili ilginç hikayeleri okuyun, güvenliğinizi kendiliğinizden arttıracaksınız.

Kayıp Kripto Cüzdanları İle İlgili En Üzücü 5 Hikaye
13.12.2022
282
A+
A-

Bitcoin’in (BTC) 2009 yılında piyasaya sürülmesinden sonra bazı talihsiz kişiler, bir şekilde sahip oldukları varlıklarını kaybettiler ve hala bu kayıp Bitcoin’lerin yasını tutmaya devam ediyor.

Kripto paraların yeni olduğu dönemlerde, güvenilir Bitcoin cüzdanları yoktu. Kişiler, sahip oldukları varlıkları daha çok kağıt cüzdanlarda saklıyorlar ya da bilgisayarlarında saklıyorlardı. Ancak o zamanlar Bitcoin dahil diğer tüm kripto paraların değeri çok düşük olduğu için talihsiz kişiler, ya bilinçli olarak varlıklarını gözardı ettiler ya da ellerinde olmayan nedenlerden dolayı varlıklarını bir şekilde kaybettiler.

Aşağıda sayacağımız 5 kayıp kripto cüzdanlarla ilgili üzücü hikayeleri okuduğunuzda, gerçekten de bu kişilerin “talihsiz” olduklarını göreceksiniz.

Gate.io kayıt

İlginç Kayıp Kripto Cüzdanları Hikayeleri

Kayıp kripto cüzdanları

Kripto paralarla ilgili çok şey duymuşsunuzdur. Bitcoin’in balon olduğu, Satoshi’nin kimliği ve daha birçok hikaye. Ancak bazı hikayeler hem üzücü hem de ders çıkartmak için okunması gerekir. Kayıp kripto cüzdanları hikayeleri de tam da bu konuya ışık tutacak türden hikayeler. Hatta kayıp kripto cüzdanları vakalarından biri Netflix’e konu bile oldu.

Eminiz bu hikayeleri okuduktan sonra kripto varlıklarınızı korumak için daha fazla çaba harcayacaksınız. Aslında hikaye kahramanlarının birçoğu kripto dünyası ile yakından ilgilenen kişiler. Ama talihsizlik mi dersiniz, kayıp kripto cüzdanları sahipleri olarak ün kazanmış kişiler mi dersiniz bilemem…

İşte kayıp kripto cüzdanları ile ilgili en üzücü 5 hikaye…

1- Stefan Thomas: 2 Deneme Kaldı

Stefan Thomas

Stefan Thomas yas tutan şövalyelerimizin ilki. Thomas bitcoinlerini nerede saklayacağına karar verdiğinde, mevcut en güvenli seçeneklerden birini seçti: IronKey adlı küçük bir sabit disk. Ancak, bu beyefendi fonlarının güvenliğini en üst düzeye çıkarma girişiminde kripto cüzdanının kaybolduğunu düşüneceğini hayal etmemişti.

Thomas 2011 yılında sabit diskine 7.002 BTC depolamıştı ki bu makalenin yazıldığı tarihte bu miktar yaklaşık 120 milyon dolar değerindeydi. Her şey yolunda gidiyordu ta ki öyle Thomas cüzdan tohumunu unutana kadar…

Bildiğiniz gibi, bir kripto cüzdanı, bir kurtarma cümlesi veya tohum cümlesi ile erişilen bir dizi genel ve özel anahtardan başka bir şey değildir. Buna ek olarak, bazı cüzdanlar bilgileri bir parola ile şifrelemenize izin verir. Dolayısıyla, kurtarma cümlenizi veya şifrenizi kaybederseniz, kripto cüzdanınızın kaybolduğunu düşünebilirsiniz. Thomas’ın başına gelen de tam olarak buydu.

Thomas’ın davası, kaybolan eski bir kripto cüzdanını kurtarmaya çalışan birinin basit bir hikayesi değil. Aksine, zamana karşı bir mücadele. IronKey, kullanıcılarına doğru şifreyi girmeleri için on deneme hakkı veriyor ve ardından bilgiler sonsuza kadar siliniyor.

Ocak 2021’de Stefan, New York Times’a yaptığı açıklamada, kripto cüzdanının şifresini yazdığı kağıdı kaybettikten sonra 10 denemeden 8’ini çoktan tükettiğini söyledi.

Ancak, yıllar sonra, San Francisco’da yaşayan bu Almanya doğumlu programcı, bu kayıp kripto cüzdanından vazgeçmeye karar verdi. Yıllar boyunca pek çok kişi parasını geri almasına yardımcı olmayı teklif etti. Ancak kendisi gazeteye şunları söyledi “Öyle bir noktaya geldim ki kendi kendime, ‘Sadece kendi akıl sağlığın için geçmişte kalsın’ dedim.”

2- James Howells: 8.000 BTC Çöp Oldu

James Howells

Kısa keseceğiz: bundan sonra anlatacağımız hikaye, bulduğumuz en umutsuz hikayelerden biri. Bu, on yıl önce yanlışlıkla 8.000 BTC’yi çöpe atan bir bilgisayar mühendisi olan James Howell’in hikayesi.

Howell, 2009 yılında bir bilgisayarda Bitcoin madenciliğine başladı ve 2013 yılında bunu yedek parça için sattı. Kripto para biriminin bir gün değerinin artacağını umarak sabit diski saklamaya karar verdi.

Ne yazık ki 2013 yılında rutin bir temizlik sırasında sabit diski ve evindeki tüm çöpleri atmıştı. Tabi ki Bitcoinleri de çöpe gitmiş oldu. Jammes şimdilerde uygun araçları toplarsa, yerel çöplüğünü arayabileceğine ve kayıp kripto cüzdanını kurtarabileceğine inanıyor.

Güney Galler’deki Newport belediyesi, Howells’in kurtarmaya çalıştığı eski kripto cüzdanının muhtemelen bulunduğu çöp sahasını yönetmektedir. Ancak kurum, çevresel ve erişimle ilgili nedenlerle Howells’ın kazı alanına erişimini defalarca reddetti.

Şu anda, bu bilgisayar mühendisi medyaya röportaj verme konusunda üretken. Ayrıca Thomas’ın aksine Howells’in arayışından vazgeçmeye niyeti yok gibi görünüyor.

3- Mark Frauenfelder: Derin Temizlik 7,4 BTC’ye Mal Oldu

Mark Frauenfelder

Kayıp kripto cüzdanları ile ilgili bir diğer üzücü hikaye ise Silikon Vadisi düşünce kuruluşu ve Gelecek Enstitüsü’nde araştırma direktörü olan Mark Frauenfelder’e ait.

Mark Frauenfelder 2016 yılında her biri 3.000 $ değerinde 7,4 BTC satın aldı.

Fonların güvenliği konusunda endişelenen Frauenfelder, bir donanım cüzdanı satın aldı. Ardından, tohum cümlesini ve şifresini kağıda yazdı. Evet, bu noktada muhtemelen bunun kötü bir fikir olduğunu biliyorsunuzdur.

Frauenfelder, kripto para birimlerinin değeri kısa bir süre sonra üç katına çıktığında eşiyle birlikte Tokyo’da tatil yapmak üzereydi. Yolculuğa iki kızını da getirmediği için, kendisine ya da eşine kötü bir şey olması durumunda kızların fonlara erişebilmesini sağladı.

Daha sonra kağıdı aldı, fonlara erişim talimatlarını bıraktı (ortaklarından biri aracılığıyla) ve belgeyi kızının yastığının altına koydu.

Ne yazık ki bir temizlik görevlisi kağıdı bulmuş ve çöpe atmış. Frauenfelder pimi hafızasından girmeye çalıştığında doğru numaraları unuttuğunu fark etti.

Ayrıca, cüzdanın her deneme arasında bir zaman gecikmesi de vardı. Frauenfelder tekrar tekrar yanlış şifre girdikçe umutsuzluğu da artıyordu.

Bir yıl sonra, gazeteci şifresini hatırlamak için hipnozu bile denedi, tohumun kaybolduğu kripto cüzdanında bulunan 7.4 BTC 32,387 $ değerindeydi.

Frauenfelder’in son çaresi cüzdanı resmi olmayan bir yazılımla hacklemek oldu. Ancak önceki hikayelerin aksine, mutlu bir sonu vardı. Umarız dersini almıştır.

4- QuadrigaCX: Netflix’e Konu Olan Talihsizlik

QuadrigaCX

Kripto dünyası ile ilgileniyorsanız QuadrigaCX ile ne olduğunu kesinlikle biliyorsunuzdur. Bu kayıp kripto cüzdan hikayesi, yukarıda anlattıklarımızdan çok daha farklı olarak tek bir kişiyi değil yüzlerce kişinin mağdur olduğu bir hikayedir. Bu nedenle Netflix’e konu oldu.

2018’de Hindistan’da ölen QuadrigaCX kripto para borsasının kurucusuydu. 30 yaşındaki Gerald Cotten’in ölümü üzerine, müşterilerine ait 250 milyon dolarlık kripto para birimine erişim kaybedildi.

Cotten hakkında pek çok spekülasyon yapılmakta olup, pek çok kişi onun sahte bir ölüm numarası yaptığını ve parayla birlikte kaçtığını düşünmektedir. Kayıp kripto cüzdanları ile ilgili birçok hikaye olsa da toplu olarak başkalarının da zarar etmesine neden olan bu hikaye, en ücüzü kayıp kripto vakalarından biri olarak kabul edilir.

5- Mathew Mellon: Arkasında İz Bırakmadan Öldü

Mathew Mellon

Bizi ilgilendiren son üzücü hikayenin XRP ile ilgisi var, ancak doğrudan bu kripto para birimini tarihsel olarak çevreleyen tartışmalarla ilgili değil.

Bunun yerine, bir kripto para yatırımcısı olan Mathew Mellon ile ilgili. Mellon’un 2018 itibariyle neredeyse 1 milyar dolar değerinde XRP’si vardı. Mellon’un hobileri arasında uyuşturucu kullanımı, pahalı arabalar ve Los Angeles’taki evinde verdiği büyük partiler gibi aşırılıklar vardı.

Mathew’in davası kayıp bir kripto cüzdanıyla değil, birkaç cüzdanla ilgili. Ne yazık ki iş adamı, servetini ülke çapında dağıttığı donanım cüzdanlarında sakladıktan sonra 2018 yılında aniden öldü.

Ancak ölmeden önce, donanım cüzdanlarının nerede olduğunu ya da kurtarma ifadelerini kimseye söylemedi. Sonuç olarak, fonlar kayıp olarak kaldı ve ailesi eksantrik milyonerin mirasının bu kısmından yararlanamadı.

Kripto Varlıkları Korumanın En Güvenilir Yolları

Yukarıda anlattığımız hikayeler oldukça üzücü ve son hikayeler de olmayacak. Tabi ki günümüz teknolojisinin kripto paralarla ilgili olarak daha fazla gelişmiş olması, üzücü kripto cüzdanı hikayelerinin azalmasını etkileyecektir.

Kripto varlıklarını korumanın en güzel ve güvenilir yolu, soğuk cüzdanlar edinmek, varlıkları tek bir borsada tutmak yerine çeşitli borsalarda tutmaktır. Gate.io Binance, Huobi, KuCoin gibi borsalar, online kripto cüzdanı olarak kullanılabilecek en iyi yerlerdir.

Fakat borsa platformlarının her an riskli olabileceğini unutmamak gerekir. Eğer uzun vadeli bir yatırım yapmayı planlıyorsanız online cüzdanlar yerine soğuk cüzdan kullanmayı tercih etmenizi öneririz. Ledger Nano X, Trezor gibi cüzdanlar, alanında en başarılı ve güvenilir kripto cüzdanlarıdır.

Gate.io kayıt

SORUMLULUK REDDİ BEYANI: Sitemizde yer alan kripto borsaları ile herhangi bir ortaklığımız bulunmamaktadır. Kripto paralar, yüksek risk içerek yatırım araçlarıdır. Sonbilge.Net, uğrayacağınız herhangi bir zararı garanti etmez.

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük lojistik platformu. Shobiya.com

Dji Drone Servisi www.djidroneservisi.com

Beylikdüzü Web Tasarım ve SEO Ajansı: Kaf Medya