kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

İçerik Pazarlaması Stratejileri | Adım Adım İçerik Hazırlama Rehberi

İçerik Pazarlaması Stratejileri | Adım Adım İçerik Hazırlama Rehberi
24.09.2020
251
A+
A-

İçerik pazarlama, net ve doğru şekilde anlaşılmış hedef kitleyi karlı bir müşteri haline getirmek için yapılan çalışmalardır.

Dünya, eskisinden daha gürültülü ve bu gürültü içinde yayacağınız ses frekanslarının yüksek olması zorunludur. İçerik pazarlama, keyfi bir meşgale değil, kazancınızın artması için uymanız gereken mecburi bir kuraldır. Dünya çok büyük ve küçük cüssenizle büyükleri yutmanız gerekiyor. Peki, bunu nasıl başaracaksınız?

İçerik pazarlaması

İçerik pazarlaması yeni bir model değil aslında. Belki de son dönemlerde özellikle internet siteleriyle ilgilenen kişilerin yeni bir terimmiş gibi algılamalarını normal karşılıyorum. Belki de 10 yıl kadar bir geçmişinin olduğunu düşünenlerin sayısı da azımsanacak kadar az değildir, çünkü dünya büyüdükçe küçülmeye başladı.

Nasıl yani?

Dünya büyüyor ama bir yandan da küçülüyor. Eskiden ticaret, deniz yolu ya da karayolu ile uzun süreli yolculuklarla tamamlanıyordu, şimdilerde ise internet ile…

İnternet dünyasının hayatımızın her alanına girmesi, ticaret alışkanlıklarımızın da değişmesini etkiledi. Mesela 20 yıl önce Amerika’da satılan bir ürünü nereden duyabilirdiniz ya da nasıl satın alabilirdiniz? Cevap çok zor, hatta bazıları için imkânsız… Günümüzde böyle mi peki? Hayır, tabi ki…

Amazon gibi Amerika’nın bir devi var ve Amerika’da üretilen bir ürüne sadece bir tıkla ulaşabiliyor, sipariş verebiliyor ve birkaç gün içinde ürünün adresinize teslim edilmesini sağlıyorsunuz. Bu yüzden dünya büyüdükçe küçülüyor.

Peki, böylesine büyüyen ve bir yandan da küçülen bir dünyada sesinizi nasıl duyuracaksınız?

Büyük şirketlerin hepsi, ilk kurulduklarında küçük şirketler değiller miydi?

Bugün dünyanın en pahalı saat modellerini üreten İsviçreli saat markalarının geçmişine şöyle bir bakın, ilk piyasaya çıktıklarında sadece birkaç modelden oluşan saatlerinden başka bir şeylerinin olmadıklarını göreceksiniz.

İçerik pazarlaması nedir

Peki, bu küçük marka sahipleri bir anda nasıl parladı? Tabi ki ilk olarak doğru hedef kitleyi bularak.

Fakat saat markalarının ya da büyüyen diğer sektörlerin patronları bu ivmeyi 20 yıl öncesinde yakaladıkları için belki de internette doğru içerik pazarlamasına tam bir örnek teşkil edemezler. Ancak ticarette büyümek, her zaman ortak noktaları tespit etmekten geçer.

“Doğru içerik pazarlaması” sadece internet dünyasında kullanılan bir tabirdir. Ya da daha düz bir mantıkla “Doğru makale nasıl yazılır”, “SEO uyumlu makale nasıl yazılır?” sorulasıyla da taçlandırılabilir. Peki, doğru içerik pazarlaması için uyulması gereken adımlar nelerdir?

  1. Hedef Kitleyi Bulma
  2. Niyet Okuma,
  3. Sorunu bulma ve çözme,
  4. İçeriği Oluşturma

Hedef Kitle Nasıl Bulunur?

Hedef Kitle Nasıl Bulunur?

Hedef kitle, doğru araştırmalar sonucunda bulunabilir. Bir içerik hazırlarken spontane bir giriş yapamazsınız. Öncesinden hedef kitleye hitap edebilmek için bazı analizler yapmanız gerekir.

Nasıl bir site kurmalısınız, kullanıcılarınızın sizi bulması için nasıl bir strateji uygulamanız gerekir? gibi sorular üzerinde çalışmanız ve araştırma yapmanız gerekir.

Şöyle;

Sahilde elma satan biri mi daha çok kazanır yoksa pazarda satan biri mi daha çok kazanır?

Kesinlikle pazarda satan kişi daha çok kazanır. Ama av malzemesini sahilde satan daha çok kazanır, çünkü pazara gelenlerin asıl hedefi olta ya da tor almak değil, sebze meyve almaktır. Yani doğru kitleyi bulmak için doğru yerde satış yapmak önemlidir.

İnternet sitelerinde de bu geçerlidir. Çok büyük bir sermayeniz varsa elbette Trendyol gibi büyük bir site kurabilir, reklam ağlarını kullanarak her insanın sorununa çözüm üretebilirsiniz. Ancak sadece kıyafet satışı yapıyorsanız, “hırdavat” için açılmış bir sitede satış yapamazsınız.

Yani iş, tasarladığınız web sitesinden geçiyor. Eğer web sitesini doğru bir mantıkla oluşturmuşsanız, müşterilerinizin sizi bulması sadece yapacağınız doğru içerik pazarlaması stratejisine bağlı kalacak.

Niyet Okuma

Niyet okuma

Güncel olarak “niyet okuma” kötü anlamda anlaşılsa da dijital içerik pazarlaması için “kötü anlam” içermemektedir. “Kullanıcının arama niyetini anlama” manasındadır.

“Müşteri” ya da “ziyaretçi” belli bir niyet doğrultusunda internette araştırma yapar. Genel olarak iki temel amaçla araştırma yapar. Bunlar;

  1. Satın almak için
  2. Bilgi edinmek için.

İyi bir içerik pazarlamacısı, doğru hedef kitlesini bulduktan sonra, niyetini okuyabilen ve buna göre içerik pazarlaması yapabilen kişidir.

Örneğin, bir kullanıcı arama motoruna; “Kışlık Ayakkabı” araması yapıyorsa, bu kullanıcının niyeti ayakkabı satın almaktır. Ya da “Kombi ustası” diye arattığında da yine kullanıcı bir hizmet satın alma maksadı ile bu aramayı yapıyordur.

Eğer kullanıcı “Kombi bakımı nasıl yapılır?” şeklinde bir arama yapıyorsa, bu kullanıcıya hizmet sunmak yerine bilgi aktarmanız gerekir, çünkü ziyaretçinin niyeti burada bir şeyler öğrenmektir.

Örnekler çoğaltılabilir. Fakat sözün özünde söylenmesi gereken şey, doğru içerik pazarlaması için öncelikle hedef kitlenin doğru anlaşılması gerekir. Yani “bilgiyi arama niyeti nedir?

Sorun Bulma ve Çözme

Sorun bulma ve çözme

Arama motorunda ne ararsanız, arama motoru size onu verir. Ancak bir bilgiyi birden fazla kişi verir, bir ürünü birden fazla satıcı pazarlar. Ama kazanan kişi tektir o da sorunu bulan ve çözüm sunandır.

Örneğin; “İçli köfte nasıl yapılır?” şeklinde bir arama niyetine yönelik bir içerik oluştururken öncelikle kullanıcıyı cezbedecek bir başlığınızın olması gerekir. Siz bunun için düz bir mantıkla hareket ederek “İçli köfte tarifi” yazarsanız, sizin gibi bu şekilde başlık atan çok sayıda kişi olduğu için ve siteniz de otoriter bir site olmadığı için SERP sonuçlarında web sitenizi görmeniz imkansız olur.

Fakat hem SERP sonuçları için hem de kullanıcıyı çekebilmek için sorunlu bir başlık seçmenizi öneririz. Mesela içli köfte yapmak her kadın için aynı derecede zordur. Hamurunun yapışmaması, kaynatırken açılması vs. Muhtemelen “İçli köfte nasıl yapılır?” diye arayan biri bu sorunlar oluşmadan nasıl yapılabileceğini öğrenmek için arıyordur.

Bu durumda “Pişirirken açılmadan içli köfte yapımı” gibi ilgi çekici ve aynı zamanda sorun bulma ve çözme odaklı bir başlık olduğu için SERP sonuçlarınız daha başarılı olacaktır.

İçerik Oluşturma

İçerik oluşturma

İçerik oluşturmak, daha doğrusu doğru içerik oluşturmak sadece dilbilgisi kurallarına hakim olmakla olabilecek bir şey değildir. SEO (Arama motoru optimizasyonu) dostu içerik oluşturabilmek de önemlidir.

Bundan 10 yıl öncesine kadar SEO kuralları çok katı değildi ve her web sitesi bir şekilde SERP sonucu alabiliyordu. Ancak dünya büyüdükçe internet dünyası daha da büyüdü ve artık bir sektörde binlerce hatta on binlerce rakip karşınıza çıkabiliyor. Bu da arama motorlarının algoritma değiştirmesine neden oluyor ki içerik pazarlaması noktasında en önemli unsur, SEO dostu içerik hazırlamaktır.

SEO Dostu İçerik Nasıl Oluşturulur?

SEO dostu içerik

SEO uyumlu içerik hazırlamak için öncelikle SEO’nun ne olduğunu bilmek en azından içerik hazırlamak için yeteri kadar bilgiye sahip olmak gerekir. SEO’nun genel anlamını tartışmak ayrı bir konu olduğu için özetle SEO uyumlu makale nasıl yazılır konusu ile devam edelim.

Maddelerle SEO Uyumlu Makale Hazırlama

  1. İlk 5 rakibi inceleyin,
  2. Rakiplerin içeriklerini analiz edin (Ahrefs kullanabilirsiniz),
  3. Rakiplerinizin anahtar kelimelerini inceleyin.

Rakip İncelemesi Nasıl Yapılır?

Rakip analizi

Yukarıda da belirttiğimiz gibi yazacağınız her içerikle ilgili mutlaka daha önce de yazanlar vardır. Bu durumda, odak anahtar kelimede rakiplerinizi inceleyerek işe koyulmanız gerekir. Peki, rakip nasıl incelenir?

  1. Öncelikle kendinize göre bir Excell dosyası oluşturun ve adına “Rakip Analizi” adını verin.
  2. Odak anahtar kelimede SERP sıralamasında ilk 5’e giren siteleri konu URL’si ile yazın.
  3. Rakiplerinizin içerikte kullandıkları ana anahtar kelime haricindeki diğer yan anahtar kelimeleri bulun.
  4. Başlıklarını inceleyin ve benzersiz başlıklar oluşturun.
  5. Alt başlıkları ana başlıkla uyumlu ve benzersiz seçin.

İçerik Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru içerik pazarlaması için içerik oluşturma adımında da dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Aslında SEO uyumlu makale oluşturma bundan sonra başlar. Çünkü buraya kadar anlattıklarımız, içeriğe başlamadan önce yapmanız gerekenler idi. Bundan sonrası ise içeriği oluşturma ile alakalı olacak.

SEO dostu bir içerik oluşturmak için uygulamanız gereken bazı adımlar var. Bunları şu şekilde sıralamamız mümkündür.

1- Title (Başlık) Nasıl Olmalıdır?

Title başlık

  1. Kullanıcının arama niyetine göre başlık seçin.
  2. Başlığın rakiplerinizden benzersiz olmasına dikkat edin.
  3. Başlığın odak anahtar kelime içermesine dikkat edin.
  4. Başlığınız 20-60 karakterden uzun olmasın.
  5. Başlığınız teşvik edici olmalıdır.
  6. Ziyaretçinin sitenize girmesi için tetikleyici olmasına dikkat edin.

Title (Başlık) Neden Önemlidir?

Ziyaretçiler, bir konu hakkında bir şeyler öğrenmek istediklerinde ya da bir ürün/hizmet satın almak istediklerinde, ilgi çeken başlıkları daha çok dikkate alırlar.

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi sade başlıklar, herkes tarafından kullanılır. Ama kullanıcının ilgisini çekecek, kullanıcının siteye girmesini teşvik edecek, kullanıcı başlığı okurken sorununun çözümünü bulacağını anlayacak şekilde oluşturulan başlıklar, her zaman daha dikkat çekicidir.

Örneğin hiç okumadığınız hakkında bilginiz de olmayan bir kitabı okumak için ya önce başlığına sonra önsözüne bakarsınız. Çünkü ancak bu bilgiler, kitap hakkında bir fikir oluşturmanızı sağlar.

“SEO Nedir?” başlıklı bir kitap gördüğünüzde muhtemelen az çok SEO hakkında bilginiz olduğu için okumak istemezsiniz ama “SEO’nun Bilinmeyen Altın Kuralları” gibi ilgi çekici bir başlığı gördüğünüzde “acaba bilmediğim ne var?” diye merak eder ve kitabı okumak istersiniz.

Yukarıdaki örnek gibi içerik pazarlaması yaparken de buna dikkat etmeniz gerekir. Çünkü ifade ettiğimiz gibi doğru bir içerik pazarlaması için farkınızı ortaya koymanız gerekir.

2- Meta Açıklaması Nasıl Olmalıdır?

Meta açıklaması

Meta açıklaması bölümü, kullanıcıların arama motorlarında bir konu hakkında araştırma yaparken karşılaştıkları sonuçlarda, sıralanan sitelerin başlıklarının altında yer alan kısa cümlelerdir. Bu cümleler, ziyaretçinin en çok dikkatini çeken bölümdür. Peki, meta nasıl olmalıdır?

  1. Benzersiz olmalıdır (Rakiplerinizin yazdıklarından farklı olmasına dikkat edin).
  2. 1-2 cümleden oluşmalı ve net ifadelerle sonlandırılmalıdır.
  3. Ziyaretçinin duygularını tetiklemelidir.
  4. Harekete geçirici olmalıdır (hemen tıkla, gör gibi harekete geçirici olmalıdır)

Meta (Açıklama) Neden Önemlidir?

Meta (açıklama) kullanıcıların internet sitelerinde bir konu hakkında araştırma yaparken başlıktan sonra karşılarına çıkan ilk bölümdür. Yani içeriğinizin özeti ya da “önsözü” diyebilirsiniz. Bu yüzden, kullanıcıların dikkatini çekmek, içeriğinizi okumaya teşvik edici kısa ve öz cümlelerden oluşmalıdır.

3- URL Nasıl Olmalıdır?

URL nasıl olmalı

URL, yazdığınız içeriği yönlendiren linktir. Bu da içerik pazarlaması için önemlidir. Uzun, konu ile alakasız URL’ler, kullanıcıların siteyi ziyaret etmesini engeller. Bu yüzden URL seçimini de doğru şekilde ayarlamanız gerekir. Peki, URL nasıl olmalıdır?

  1. Kısa olmalıdır,
  2. Küçük harflerle yazılmış olmalıdır,
  3. Türkçe karakter içermemelidir,
  4. Okunması kolay olmalıdır.

4- İçerikte Gövde Bölümü Nasıl Olmalıdır?

Gövde bölümü

“Gövde” ya da dilbilgisi kurallarına göre “gelişme” bölümü, ziyaretçilerinizin en çok odaklandıkları bölümdür. Bu yüzden özellikle bu konuda dikkatli olmanız ve kullanıcı deneyimi kalitesi yüksek bir gövde oluşturmanız gerekir. Peki, SEO uyumlu makale yazarken gövde bölümünün nasıl olması gerekir?

  1. Konuyu net ve kısa cümlelerle anlatmaya özen gösterin,
  2. Kelime kalabalığından uzak durun,
  3. Odak anahtar kelimeyi yazının uzunluğuna göre orantılayın,
  4. Yan anahtar kelimeler kullanmaya özen gösterin,
  5. Kısa ve anlaşılır cümleler kurun,
  6. Paragrafları çok uzun tutmayın.

5- Alt Başlık Nasıl Olmalıdır?

Alt başlık

İçerik pazarlaması yaparken kaliteli bir içeriğin oluşabilmesi için üzerinde en çok durulması gereken konulardan biri de alt başlıklardır.

Genel olarak içerik üreticilerinin ya da web site editörlerinin en çok yaptıkları hatalardan biri de alt başlıkları yanlış oluşturmalarıdır. Peki, alt başlıklar nasıl olmalıdır?

  1. H etiketlerinin mutlaka kullanılması gerekir.
  2. Kullanıcının ihtiyacını karşılayan başlıklar olmalıdır,
  3. Arama motoru sonuçlarına göre oluşturulmalıdır (Örneğin bir konu hakkında inceleme yaparken, kullanıcıların sordukları diğer soruları alt başlık olarak ele almalısınız. “En iyi köpek maması” odak anahtar kelimenize ek olarak kullanıcıların aradıkları “En iyi köpek maması yorumları”, “En iyi köpek maması fiyatları” gibi başlıkları alt başlık olarak kullanmalısınız.

6- İçeriğin Ana Hatları

İçeriğin ana hatları

İçerik pazarlaması yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntılardan biri de içeriğin ana hatlarıdır. Yani içeriğin stilidir. Video içerik, görsel içerik ya da makale içerik mi gerekli buna dikkat edilmesi gerekir.

Örneğin “Araba lastiği nasıl yamanır?” konusunda bir içerik üretiyorsanız, kullanıcı deneyimini iyi tutmak için konuyu mutlaka bir video ile desteklemeniz gerekir. Ya da görsel odaklı bir içerik yazıyorsanız yine kullanıcı deneyimini yükseltmek için görselleri doğru şekilde kullanmanız gerekir.

7- İçeriğin Türü

İçeriğin türü

İçerik türü, içerik pazarlaması yaparken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. E-ticaret yazısı mı, blog yazısı mı, haber yazısı mı, köşe yazısı mı? Çok daha fazlasıyla açılabilir. Ancak genel olarak internette kullanılan içerik türleri bunlardır.

İçerik oluşturmaya başlamadan önce konuyu arama motorlarında arayın ve çıkan sonuçlara göre içerik türünü belirleyin.

Örneğin:

Köpek maması aramasında karşınıza ilk olarak e-ticaret siteleri çıkar. Bu içeriğin türü e-ticaret olmalıdır.

Büyümeyen köpek cinsleri” aramasında karşınızda çıkacak siteler blog siteleridir. Bu içeriğin türü blog olmalıdır.

8- İçeriğin Biçimi

İçeriğin biçimi

İçeriğin türünü belirledikten sonra içeriğin biçiminin nasıl olması gerektiğini belirlemelisiniz. Çünkü içeriğin biçimi, aynı zamanda akışı da belirleyen faktördür. Bu yüzden bu noktayı belirlemeden yazı yazmaya başlayamazsınız.

Örneğin;

“İstanbul’da gezilecek yerler” araması “liste içerik” kabul edebilecek bir içeriktir. Dolayısıyla listeli içerik oluşturmalısınız.

“İçli köfte nasıl yapılır?” araması tarif gerektiren bir içeriktir. Bu içerikte daha çok maddeler halinde nasıl yapıldığı ve görsellerle de desteklenmesi gerekir.

9- İçeriğin Açısı

İçeriğin açısı

İçerik pazarlaması, doğru adımlarla ilerleyen bir süreçtir. Eğer içeriğiniz bir bütün halinde değilse, arama sonuçlarında ilk sıralara gelmeniz çok zor olur. Peki, içeriğin açısı neye göre belirlenmelidir?

Tabi ki kullanıcıya göre belirlenmelidir. Benzersiz başlık, dikkat çekici meta (açıklama), doğru oluşturulmuş gövde ve doğru seçilmiş görseller, doğru içerik pazarlaması için önemli unsurlardır.

10- İçeriklerde Görsellerin Önemi

Görsel kullanımı

Görseller, bir içeriğin okunma sayısını ve sayfada kalma süresini arttıran en temel etkenlerden biridir. En az içerikleriniz kadar görsellerinizin de doğru seçilmiş olması önemlidir.

İçeriğinize uygun içerik seçmiş olmanız, sayfa yapısını bozacak boyutlardan kaçınmanız en dikkat etmeniz gereken ayrıntılardan biridir.

Yukarıda maddeler ve detaylı açıklamalar halinde yazdığımız konulara dikkat ederek içerik pazarlaması yaparsanız başarı oranınız yükselecektir. Buna ek olarak arama motorlarında ilk sıralarda çıkmak için ek olarak şunları yapmanızı öneririz;

  1. Sosyal medya platformu kurun,
  2. Adwords reklamı verin,
  3. Sosyal medya reklamı verin,
  4. Büyük bir marka iseniz TV reklamı verin,
  5. Reel çalışma yani marka bilinirliği çalışması yapın.

İçerik Pazarlaması İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kaliteli içerik kaç kelime olur?

İçerikte kelime sayısı, tartışmasız bir konudur. İçeriği anlatabilecek düzeyde uzunlukta bir içerik olmalıdır, kelime sayısına bağlı kalınmamalıdır.

SEO uyumlu makale yazdım ama çıkmıyor, neden?

İçerik pazarlaması sadece makaleden ibaret değildir. Reklam çalışması, backlink çalışması, off page çalışma gibi çalışmaların da yapılması gerekir.

İçerik pazarlaması için hangi araçları kullanmalıyım?

İyi bir analiz yapabilmek için Ahresf, KeywordFinder, Keywordtool gibi araçları kullanabilirsiniz.

 

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük lojistik platformu. Shobiya.com

Dji Drone Servisi www.djidroneservisi.com

Beylikdüzü Web Tasarım ve SEO Ajansı: Kaf Medya