Gümüşhane Görülmesi Gereken Yerler
Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Gümüşhane, Antik Çağ dönemine uzanan tarihi bir geçmişe sahiptir. Şehrin Karadeniz bölgesinde yer alması, doğal güzellikler bakımından zengin bir yapılanmaya sahip olmasını etkilemektedir.
Zengin florası ile ülkemize renk katan Gümüşhane’de 450’den fazla yayla bulunmaktadır. Büyük şehrin kalabalık ortamından uzaklaşmak ve huzur dolu bir tatil yapmak isteyenler için kesinlikle önerilebilecek bir noktadır. Bununla birlikte tarihi eser bakımından da zengin olan kent, kültürel anlamda tatil yapmak isteyenler için de kaçırılmaz fırsatlara sahip bir şehirdir. Şimdi dilerseniz kentte görülmeye değer 5 harika noktayı birlikte tanıyalım.
İlginizi çekebilir. Bosna Hersek’te Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
Konu İçeriği
Gümüşhane’de görülmesi gereken 6 harika nokta
1- Karaca Mağarası
Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında Karaca Mahallesi’nde mahalle ile aynı ismi taşıyan Karaca Mağarası, kentin en çok turist çeken noktasıdır. 5 odadan oluşan mağaranın toplam uzunluğu 256 metredir. Odalar arasındaki geçişlerde dikkat çeken damlataşları, dikitler, e kalsit kristalleri görülmeye değerdir. Karaca Mahallesi’ne girdiğinizde dikkat çekici bir şekilde kendini gösteren mağaraya ulaşmak için 20 dakikalık bir yol yürümeniz yeterli olacaktır. Bu harika doğal yeri kesinlikle Gümüşhane ziyaretinizde görmenizi öneriyoruz.
İlginizi çekebilir. Heybeliada’da Ne Yapılır, Ne Zaman Gidilir?
2- Kazıkbeli Yaylası
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi sınırlarında Söğütlü Köyü’nde yer alan Kazıkbeli Yaylası, kentin keşfedilmeye değer en güzel noktalarından biridir. Yönetimi muhtarlıkta olan yayla, Karadeniz’in hoş sefasını sürmek isteyenler için ideal bir noktadır. İlçe merkezine 37 km. uzaklıkta yer alan yayla, Gümüşhane’den ve çevre illerden gelen misafirlerin akınına uğrayan bir noktadır. Özellikle de yaz aylarında Gümüşhane’ye gidecekseniz kesinlikle bu güzelim doğal alanı ziyaret etmenizi öneriyoruz.
3- Artabel Gölleri Tabiat Parkı
Doğal güzellikler bakımından zengin bir floraya sahip olan Gümüşhane, cömertçe tabiatın armağan ettiği güzellikleri misafirlerine ikram ediyor. Torul ilçesi sınırlarında yer alan Artabel Gölleri Tabiat Parkı da bunlardan biridir. Tabiat Parkı birçok göl yatağına ev sahipliği yapması ile ön plana çıkıyor. Tabi ki kuzeydoğusunda yer alan Karanlık Göl, görülmeye değer en güzel noktasıdır.
İlginizi çekebilir. Güneşin Doğduğu Şehir: Adıyaman
4- Zigana
Trabzon’a 70 km. uzaklıkta yer alan Zigana, kış turizmi için en ideal noktalardan biridir. 1900 metre rakımdan başlayan pistleri, 2,500 metreye kadar yükseliyor. Kenti ziyaret eden turistlerin en çok tercih ettikleri Zigana, hem cömertçe sunduğu tabii güzellikleri ile hem de konaklamak isteyenlere sunduğu tesis hizmetleri ile ön plana çıkıyor. Hoş bir tatil ve zamanınızı değerlendirmek için farklı bir güzergâh arayışı içerisinde iseniz kesinlikle ziyaret listenize burayı eklemenizi öneriyoruz.
5- Tomara Şelalesi
Dağın içerisindeki 40 ayrı kaynaktan dökülen süt rengindeki köpük köpük sularıyla Türkiye’deki ender şelalelerden birisi olan ve Şiran ilçesi sınırlarında bulunan Tomara Şelale Tabiat Parkı, buz gibi akan suyunun oluşturduğu vadide binlerce yıldır gürül gürül çağlamaktadır.
Gümüşhane’nin Şiran İlçesi’ne bağlı Seydi baba Köyü sınırları içerisinde bulunan Tomara Şelalesi Şiran İlçesi’ne 25 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Şelale ve çevresinin zengin flora ile oluşturduğu uyumlu peyzajı görülmeye değer güzelliktedir. Dar ve derin bir vadinin içinden akmaya devam eden Tomara şelalesinde kış aylarında oldukça yoğun su akışı olmakla birlikte kurak geçen yaz aylarında kısmen azalır ancak suyu tamamen kesilmemektedir.
6- Örümcek Ormanları
Kürtün ilçesine bağlı Örümcek Ormanları, Avrupa, Kafkaslar ve ülkemizde bulunan en yüksek ve çaplı köknar ve ladin ağaçlarını bünyesinde barındırmaktadır. Bölge, Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir. Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilen bu bölgede toplam sekiz adet Tabiat Anıtı (Tabiat anıtları, benzersiz ve olağanüstü doğal ve kültürel özelliklere sahip, bu özellikleri bilimsel verilerle kanıtlanmış tabiat alanlarıdır.) bulunmaktadır. Şehir merkezine ortalama 55 km mesafede bulunan Kürtün Örümcek Ormanlarına, Gümüşhane – Trabzon karayolunda 28,5 km devam ederek, Gümüşhane- Giresun yol ayırımından Kürtün ilçesine ulaşılmaktadır. Gümüşhane- Giresun istikametindeki Kürtün ilçesinden güneye doğru 11 km mesafesindeki toprak yol kullanılarak bölgeye ulaşılmaktadır.
7- İmera Manastırı
Gümüşhane’ye 38 km uzaklıktaki Merkez ilçe Olucak Köyünde bulunan İmera Manastırı, bir Arkeolojik Sit Alanıdır. Şehrin günümüze kadar ulaşmayı başarmış en sağlam kalıntısıdır. İmera Manastırı 1350 yılında yapılmaya başlanmıştır. Yapı, kesme taş + moloz taş malzemeli ve yığma olarak inşa edilmiştir. Doğu cephesinde yer alan dışa taşıntılı yapılan üç apsisi ana yapıdan daha dar ve alçak tutulmuştur. Tarihten izler taşıyan bu manastırı görmenizi şiddetle tavsiye ederiz.