kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Ayasofya Hakkında İlginç Efsaneler

Ayasofya Hakkında İlginç Efsaneler
11.08.2020
374
A+
A-

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinden sonra müzeden camiye çevrilen Ayasofya hakkında efsaneler yazısını okuduğunuzda siz de çok şaşıracaksınız. 

Çok eskilere dayanan yüzlerce yıllık tarihi ve ilginç hikâyelere sahip olmasıyla Ayasofya, oldukça ilginç sırlara sahiptir. Şimdi sizlerle Ayasofya hakkında bilinmeyenleri hazırladığımız yazımızı sunuyoruz.

Ayasofya Hakkında İlginç Efsaneler

Ayasofya Hakkında Bilinmeyenler

Ayasofya, hem Müslümanlar hem de diğer dine müntesip insanlar için önemli bir yere ve tarihe sahiptir. Bu tip yapıların genel özelliklerinden biri de haklarında gerçek dışı hikayelerin oldukça fazla olmasıdır. Ayasofya Camii de tarihinden bu yana birçok efsane ve hikayeye maruz kalmış antik yapılardan biridir. Bu yazımızda, tüm bu efsaneler ve gerçek olma ihtimali olan durumları sizlerle paylaşacağız. İşte Ayasofya hakkında ilginç bilgiler.

İlginizi Çekebilir: Ayasofya’nın Tarihi: Özellikleri ve Mimari Yapısı

1- Hz İsa’nın Emanetleri

Hz İsa’nın Emanetleri

Ayasofya’ya ait olan ve bilinmeyen bir sürü efsane mevcuttur. Bunlardan biri de Ayasofya’da bulunan Hz. İsa’nın emanetleridir. Ayasofya’nın en ilgi çekici sırlarından birisi ise Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği haç ve Hz. İsa’nın çarmıha gerildiğinde kullanılan çivilerin Ayasofya’nın gizli bir bölmesinde bulunmasıdır. Efsaneye göre Kudüs’ten getirilen haç ve çiviler, Ayasofya’nın gizli bir bölmesinde tutularak Hz. İsa’nın dünyaya ineceği yerin Ayasofya olduğuna inanılmasıdır.

İlginizi Çekebilir: Sonbaharda Gezilecek Yerler: Türkiye’de Gezilecek 50 Yer

2- Kutsal Kâse ile Birlikte Kaybolan Papaz

Kutsal Kâse ile Birlikte Kaybolan Papaz

Müthiş bir gizeme ve köklü bir tarihe sahip olan Ayasofya hakkında efsanelerden biri de, kutsal kâse ile birlikte kaybolan papaz efsanesidir. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği sırada Ayasofya’nın içerisinde halka vaaz veren papazın, mevcut kâsenin Müslümanların eline geçmemesi adına bir kapıdan geçerek kayıplara karıştığı söylenir. Anlatılan efsaneye göre papazın kapıdan geçtiğini gören Müslümanların, papazın arkasından koştuklarında kapının dümdüz bir duvara dönüştüğünü görüyorlar. Söylenen başka bir rivayet ise İstanbul, Hıristiyanlar tarafından geri alınırsa papazın geçtiği kapının yeniden açılacağı ve verdiği vaaza kaldığı yerden devam edeceğidir.

İlginizi Çekebilir: İstanbul’u Bir Turist Olarak Gezmek

3- İslam Dünyasını Sembolize Eden Levhalar

İslam Dünyasını Sembolize Eden Levhalar

Ayasofya ile ilgili anlatılan rivayetlerden bir diğeri ise İslam dünyasını sembolize eden levhalardır. Anlatılan efsaneye göre Ayasofya’ya, İstanbul’un fethi ile beraber camiye dönüştürülmesinden sonra mabedi bir hava kazandırmak için birçok motif eklenmiş. Ayasofya’ya eklenen motiflerden en önemlisi ise Ayasofya’nın kubbesine yazılan “Allah, göklerin ve yerin nurudur” ayeti. Hz. Muhammed(s.a.v.) ile beraber 4 halifenin isminin yazılı olduğu levhalar, İslamın ibadet yeri olmasında büyük bir rol oynamaktadır. Bir gün Ayasofya’daki levhaların çıkarılması istenmiştir fakat bunu bir türlü başaramamışlardır. Çünkü Ayasofya’da bulunan levhaların Ayasofya kapısından geçmesi mümkün değilmiş. Levhaların bu kadar büyük olmasının sırrı ise buradan geliyormuş.

İlginizi Çekebilir: İstanbul’un En İyi 10 Sahafı

4- Hz. Meryem’in Gözyaşlarıyla Delinen Sütun

Hz. Meryem’in Gözyaşlarıyla Delinen Sütun

Köklü bir tarihe sahip olan Ayasofya Camisi hakkında anlatılanlardan bir diğeri de Hz. Meryem’in gözyaşları ile delinen sütundur. “Ağlayan direk” olarak da bilinen direğin Hz. Meryem’in evinde bulunduğu söylenmektedir. Anlatılanlara göre Hz. İsa yakalanmış ve inanılmaz işkenceler görmüştür. Bunun üzerine Hz. İsa’ya yapılan işkenceleri duyan Hz. Meryem, gözyaşlarına boğularak mevcut sütunu eritmiştir.

5- Kıyametin Tarihi

Kıyametin Tarihi

Ayasofya hakkında inanılanlardan bir tanesi de, sütunlardan birinde kıyamet tarihinin yazılı olduğudur. Anlatılanlara göre Ayasofya’da Hz. Hızır tarafından kıyametin kopma tarihine işaret eden bir tarih bırakmış.

İlginizi Çekebilir: İstanbul’da En Çok Ziyaret Edilen 5 Müze

6- Ayasofya’da Bulunan Tabut

Ayasofya’da Bulunan Tabut

Anlatılan efsanelerden biri de Ayasofya’da tabut bulunması üzerinedir. Ayasofya içerisinde bir alanda tabut bulunuyor. Rivayetlere göre o tabut yerinden oynatılırsa Ayasofya’nın yıkılacakmış. Ayasofya’nın kubbesinde 4 melek figürü ile tabutun arasındaki ilişki incelenmiş ve bu inceleme sonucu Ayasofya’da bulunan tabut oynatılırsa Ayasofya’nın yıkılacağına inanılıyor.

7- Ayasofya’nın Kıble Yönüne Çevrilmesi

Ayasofya’nın Kıble Yönüne Çevrilmesi

Ayasofya hakkında anlatılan rivayetlere göre İstanbul’un fethinden sonra Cuma namazı Ayasofya’da kılınmak isteniyor. Fatih Sultan Mehmet, imamlığını yaptığı Cuma namazı esnasında iki kere namazı bozuyor. Aldığı ilk iki tekbirden sonra üçüncü tekbiri de alıyor ve ancak üçüncü tekbirden sonra namazı kıldırabiliyor. Bunun nedeni halk arasında oldukça merak duyulmasına neden oluyor. Halk, bunun nedenini sorduğunda ise aldıkları cevap şöyle oluyor: “İstedim ki namaz sırasında bana ve bütün cemaate Kâbe görünsün! Bu niyetle birinci ve ikinci tekbirlerde Kâbe görünmeyince namazı bozdum, ancak üçüncü tekbirde gözlerimin önüne geldi.”

İlginizi Çekebilir: Güneşin Doğduğu Şehir: Adıyaman

8- Kapıların Tılsımı

Kapıların Tılsımı

Ayasofya hakkında en ilgi çeken efsanelerden biri de tılsımlı kapıların efsanesidir. Ayasofya’da herkesi hayran bırakan kapıların da bir hikâyesi bulunuyor. Anlatılanlara göre Ayasofya’da 361 kapı var fakat 101 tanesi diğerlerinden daha büyüktür. Diğer kapılara göre daha büyük olan 101 kapının tılsımlı olduğu söyleniyor çünkü Ayasofya’nın kapıları sayıldığında her zaman ortaya fazladan bir kapı daha çıkıyor.

Ayasofya Hakkında Sık Sorulan Sorular

Ayasofya Ne Zaman Yapıldı?

Tüm dünyada oldukça önemli bir yere sahip olan tarihi yapı Ayasofya, MS 27 Aralık 537 tarihinde yapılmıştır.

Ayasofya'yı Kim İnşa Etti?

Ayasofya, Mimar Sinan, İsidoros, Anthemios isimli mimarlar tarafından yapılmıştır.

Ayasofya Nerededir?

Ayasofya camiisi, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer almaktadır.

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük lojistik platformu. Shobiya.com

Dji Drone Servisi www.djidroneservisi.com

Beylikdüzü Web Tasarım ve SEO Ajansı: Kaf Medya