kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Antioksidan Etkili Zencefil Çayının Faydaları ve Kullanımı

Antioksidan Etkili Zencefil Çayının Faydaları ve Kullanımı
30.03.2022
300
A+
A-

Zencefil çayının faydaları sıralamakla bitmez. Soğuk algınlığına iyi gelmesi, sindirim sistemini desteklemesi gibi etkileri başta olmak üzere birçok etkiye sahip olan zencefil, binlerde yıldır alternatif tıp alanında kullanılır.

Toz zencefil çayının Faydaları Nelerdir?

Toz Zencefil Çayının Faydaları

Birçok sağlık konusunda destekleyici bir bitki olarak kullanılan zencefil, aklınıza gelmeyecek ağrılarda etkisini gösteren bir bitkidir. Aşağıda toz zencefil çayı faydaları hakkında verdiğimiz liste ve bilgileri incelediğinizde, ne kadar etkili bir şifalı bitki olduğunu göreceksiniz. İşte toz zencefil çayının faydaları…

  1. Ağrı kesici özelliğe sahiptir
  2. İshale iyi gelir
  3. Soğuk algınlığına iyi gelir
  4. Sindirim sistemini destekler
  5. Öksürüğü giderir
  6. Bağışıklık sistemini güçlendirir
  7. Enfeksiyonu giderir

Hint Asya mutfaklarında geleneksel olarak kullanılan toz zencefil, etli yemeklerde, çorbalarda ve soslarda yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Faydaları bir hayli fazla olması ve uzun yıllardır bu bölgelerde alternatif tıpta sıklıkla kullanılması, zencefilin daha yaygın şekilde dünya üzerine yayılmasını sağlamaktadır.

1- Ağrı Kesici Özelliği

Zencefilin faydaları arasında en bilindik özelliği ağrı kesici olmasıdır. Kas ağrıları, adet sancıları, egzersize bağlı gelişen ağrılar gibi birçok ağrıya oldukça faydalı gelen bir bitkidir. Özellikle yaygın olarak görülen osteoartrit semptomlarını azalttığı da bilinen özellikleri arasında yer almaktadır.

2- İshal Sorununa İyi Gelir

İshal, her insanın başına gelebilen bir durumdur ve bazen çekilmez bir hal alır. Toz zencefil çayının faydaları arasında ishale iyi gelmesi de yer alıyor. Bağırsak sistemini destekleyici özelliklere sahip olan zencefil, özellikle sık ishal sorunu yaşayanların kullanması önerilen bir bitkidir.

3- Soğuk Algınlığı

Kış aylarında daha sık yaşanan soğuk algınlığına karşı, düzenli olarak toz zencefil çayının kullanılması, bağışıklık sistemini güçlendirir ve böylelikle soğuk algınlığı gibi sorunlar karşısında vücudun dirençli kalmasını sağlar.

4- Sindirim Sistemi

Mide bulantısı, mide ağrısı gibi sorunlar karşısında oldukça etkili olan toz zencefil, özellikle seyahatlerde mide bulantısı sorunu yaşayanlara önerilen bir bitkidir. Seyahate çıkmadan önce bir fincan toz zencefil çayı kullanarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

5- Öksürüğe İyi Gelir

Kış aylarında başımıza en sık gelen durumlardan biri de öksürüktür. Soğuk algınlığının en sık maruz bıraktığı bu durumdan kurtulmak için de yine tabiatın harika mucizelerinden olan zencefili kullanabilirsiniz. Her ne kadar kokusu ağır olsa da kesinlikle düzenli olarak toz zencefil çayı kullanmanızı öneririz.

6- Enfeksiyona Faydaları

Vücut sağlığını en olumsuz etkileyen durumların başında enfeksiyon gelir. Enfeksiyon, dış etkenlere bağlı olarak gelişebilen ya da iç hastalıkların neden olabildiği bir durumdur. Toz zencefil çayı, enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu dirençli tutar. Düzenli olarak zencefil çayı tüketenlerde, enfeksiyon probleminin daha az görüldüğü bilinmektedir.

Toz Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Toz Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Keskin bir aromaya sahip olan zencefil, kurutulup toz haline geldiğinde daha da keskin bir aromaya sahip olur. Bu yüzden toz zencefil çayı hazırlarken tüketim miktarına göre hazırlamanız önerilir. Zencefilli çay hazırlamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Bir su bardağı suyu kaynatın
  • İçerisine 1 çay kaşığı toz zencefil ilave edin
  • 5 dakika kadar kaynamaya bırakın
  • Demlendikten sonra afiyetle için.

Zencefil Çayı Fazla Tüketilirse Ne Olur?

Kış çayları arasında sıklıkla kullanılan ve buna ek olarak diğer bitkisel çaylarla karıştırılarak da kullanılan toz zencefil çayı fazla tüketildiğinde bazı problemlere neden olmaktadır. Zencefil çayının fazla tüketilmesi, aşağıdaki durumlara neden olabilir.

  1. İshal
  2. Göğüste yanma
  3. Tansiyon düşüklüğü
  4. Mide ekşimesi, reflü
  5. Gaz
  6. Ağızda tahriş.

Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir?

Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi zencefil tüketiminin fazlası da zarar verir. Alternatif tıp uzmanları, toz zencefil ve taze zencefil tüketim oranını farklı olarak önermektedir. Uzmanlar, taze zencefil tüketilecekse günde en fazla bir yumru, toz zencefil tüketilecekse de günde en fazla 2 gram tüketilmesini önermektedir.

Zencefil Kaç Kaloridir?

Zencefilin besin değerlerini incelediğimizde, 100 gram zencefilde 80 kalorilik enerji bulunmaktadır. Toz zencefilde ise bu oran 335 kaloridir. 50 gramlık taze zencefil yumrusunda 40 kalori bulunmaktadır. 2 gram toz zencefilde ise 6,70 kalori bulunmaktadır.

Zencefili Kimler Kullanamaz, Zararları Nelerdir?

Zencefili Kimler Kullanamaz, Zararları Nelerdir?

Tabiatın sunduğu harika bir bitki olan zencefil, içeriğinden dolayı bazı kişilerin tüketmemesi gereken bir bitkidir. Uzmanlar, aşağıdaki durumlarda zencefilin kullanılmaması gerektiğini belirtmektedir.

  1. Aroma olarak diğer bitkilere göre daha ağır bir aromasının olmasından dolayı insan vücudunda farklı tepkimlere neden olabilen zencefil, alerjik bünyeye sahip olanların kullanmaması gereken bir bitkidir. Zencefil alerjisi, deri dökülmelerine ve kurdeşene neden olabilmektedir.
  2. Zencefil, oldukça güçlü besin değerlerine sahip bir bitkidir. Bu nedenle mide ekşimesine, yanmasına neden olabilir. Uzmanlar, sindirim sistemi güçsüz olan kişilerin zencefil tüketmemeleri gerektiğini belirtmektedir.
  3. Bağırsak hastalığı, ülser hastalıkları olanlara zencefil tüketimi önerilmemektedir.
  4. Safra taşını olumsuz etkileyen zencefil, safra problemi olan kişilere önerilmez.
  5. Kan rahatsızlığı, kanama bozuklukları olan kişilere zencefil önerilmez.
  6. Aşırı tüketilmesi durumunda kalpte ritim bozukluğuna neden olduğu için kalp hastalarına zencefil tüketimi önerilmemektedir.

Zencefilin Yan Etkileri Nelerdir?

Doğanın sunduğu harika bitkilerden biri olan ve sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunan zencefilin yan etkileri de vardır. Bu nedenle toz zencefil ya da taze zencefil kökü kullanmadan önce aşağıdaki yan etkileri ile karşılaşabileceğinizi unutmamanız gerekir.

  1. Safra üretimini arttırabilir, safra taşı oluşumuna neden olabilir.
  2. İshal ve gaz gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir.
  3. Mide ekşimesi, reflü gibi mide hastalıklarına neden olabilir.
  4. Tansiyonu düşürebilir.
  5. Kan seyreltici özelliğe sahip olduğu için kanama bozukluğu olan kişilerde yan etkilere neden olabilir.

Doğanın sunduğu en harika mucizelerinden biri olan zencefil, kimileri için dayanılmaz bir kokuya sahip iken kimileri için de vazgeçilmez bir bitkidir. Hamilelik döneminde mide bulantısından tutun da basit bir baş ağrısına kadar birçok sağlık konusunda faydalı olan zencefil, son dönemlerde alternatif tıp dünyasının da üzerinde daha fazla durmasıyla, daha popüler bir kullanım kitlesine sahip olmayı başardı.

Tabiatın sunduğu her bitki, canlı veya cansız varlığın bir özelliği, bir faydası mutlaka vardır. Zencefil de öyle! Antioksidan özelliği, mide bulantısına iyi gelmesi, baş ağrılarına, soğuk algınlığına, adet sancılarına ve daha birçok sağlık konusunda oldukça faydalı olan bu tabiat harikası bitki hakkında derlediğimiz bilgileri incelediğinizde, kokusuna tahammül edemeseniz bile sürekli yanınızda olmasını isteyeceğiniz bir bitki haline gelecektir sizin için. İşte zencefil ile ilgili tüm ayrıntılı bilgiler…

Zencefil Nasıl Tüketilir?

zencefil çayının faydaları

Zencefil, yukarıda da bahsettiğimiz gibi kök yumruları kullanılan bir bitkidir. Aktarlarda taze ya da kurutulmuş veya toz halinde bulunan zencefil, çay yapılarak kullanılabilir, ballı zencefil olarak kullanılabilir, toz zencefil çayı yapılarak kullanılabilir, zencefil yağı olarak kullanılabilir. Birçok farklı kullanım şekline sahip olan şifalı bitki, faydaları sayılmayacak kadar çok olan tabiat harikası bir mucizedir.

Taze Zencefil Nasıl Tüketilir?

Taze olarak tüketilebilen zencefil, özellikle yemeklerde veya tatlılarda kullanılabilen bir bitkidir. Taze zencefili aşağıdaki gibi tüketebilirsiniz.

  1. Zencefili rendeleyerek suyun ya da sütün içerisine ilave ederek tüketebilirsiniz
  2. Rendeleyerek ya da dilimleyerek çay demleyebilirsiniz.
  3. Tatlı yaparken (sütlü tatlılarda) hafif bir aroma vermek için kullanabilirsiniz.
  4. Balık, et veya tavuklu yemeklerde pişme esnasında rendeleyerek kullanabilirsiniz.
  5. Soslarda kullanabilirsiniz.
  6. Zencefili rendeledikten sonra üzerine bal ilave ederek takviye edici gıda olarak günlük tüketebilirsiniz.

Toz Zencefil Nasıl Tüketilir?

Zencefil tozu da günümüzde baharat amaçlı ve sağlığı desteklemesi amacı ile sık kullanılmaktadır. Aşağıda anlattığımız şekilde toz zencefil tüketebilirsiniz.

  1. Zencefil tozunu çaya ya da suya ilave ederek tüketebilirsiniz.
  2. Yemeklerde, salatlarda veya tatlılarda kullanabilirsiniz.
  3. Bitki çayları yaparken toz zencefili tek başına ya da diğer bitkilerle karıştırarak tüketebilirsiniz.
  4. Hamur işi tariflerde ya da ekmek yaparken kullanabilirsiniz.
  5. Ballı zencefil yaparak kullanabilirsiniz.
  6. Süt, bal, yoğurt vs. gibi malzemelerle toz zencefili karıştırarak yüz maskesi olarak kullanabilirsiniz.

Zencefil Nedir?

Zencefil Nedir?

Başta Çin olmak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişen zencefil (Zingiber officinale) zencefilgiller familyasına ait bir bitkidir. Boyu 1 metreye kadar ulaşabilen bitki, ince ve uzun yapraklıdır. Zencefilin renkleri genel olarak sarı-kırmızı renklerindedir. Çiçek açan bir bitki olan zencefilin kök yumruları, baharatta kullanılmaktadır. Hintlilerin ve Çinlilerin 5000 yıldan fazla bir süreden bu yana alternatif tıpta kullanıldığına inanılan zencefilin en büyük üreticis, günümüzde Hindistan’dır.

Zencefil Hangi Maddeleri İçerir?

Zencefil Hangi Maddeleri İçerir?

Sağlık üzerinde oldukça etkili faydaları bulunan zencefil, yüzde 80 oranında su barındıran bir bitkidir. yüzde 17.8 karbonhidrat, yüzde 0.75 yağ barındıran zencefil, içeriğinde doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri, 10 çeşit mineral ve farklı alt türleriyle birlikte 4 çeşit vitamin buluna harika bir bitkidir. Araştırmalara göre zencefil, doğada bulunan 20 aminasidin 18’ini barındırmaktadır.

Evde Zencefil Nasıl Yetiştirilir?

Evde Zencefil Nasıl Yetiştirilir?

Zencefil, Çin olmak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişen bir bitkidir. Aktarlarda toz halinde ya da kök olarak satılan zencefili evinizde saksıda ya da bahçenizde de yetiştirebilirsiniz. Evde zencefil yetiştirmek için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

  • 1 adet tomurcuk zencefil ya da zencefil tohumu
  • Saksı
  • Gevşek yapılı, drenajı iyi çiçek toprağı
  • Dinlenmiş su

Marketten ya da aktardan aldığınız taze zencefili 12 saat kadar suda bekleterek çimlenmesini sağlayın. Daha sonra birkaç parçaya bölün, saksının tabanını toprakla doldurduktan sonra zencefil parçalarını birbirinden uzak mesafelere koyun, can suyunu ilave edin ve tomurcuklanmasını bekleyin.

Bakımı ve toprak seçimi konusunda dikkatli olmanız halinde evde zencefil yetiştirmek daha kolay olacaktır. Bunun için humus oranı yüksek bir toprak seçmeniz önerilir. Tropikal iklimlerde beslendiği için suyunu eksik etmemeniz ve mümkün ise nemli bir ortamda bakmanız, daha hızlı büyümesini ve sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.

Zencefil Hakkında Tıbbi Araştırmalar

Doğanın sunduğu en harika bitkilerden biri olan zencefil hakkında tıbbi araştırmalar da yapılmaktadır. Amerikan Kanser Derneği’ne göre zencefil, tümör gelişimini önleyici bir etkiye sahiptir. Fakat bu konuda bilimsel kanıtlar bulunmamıştır. Bazı hayvanlar üzerinde denenerek zencefilin tümör oluşumunu engelleyici olduğu tespit edilmiştir fakat insanlarda aynı etkiyi yapıp yapmayacağı konusunda henüz bir araştırma yapılmamıştır.

Kaynak: ^ “Ginger”. American Cancer Society. Mayıs 2010. 26 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2013.

Yapılan bazı araştırmalara göre zencefil, seyahatte mide bulantısına ve deniz tutmasına karşı plasebodan daha etkilidir. Buna ek olarak post-op bulantılar için zencefilin plasebodan üstünlüğü gösterilememiştir.

  1. Kaynak: Marx, WM; Teleni L; McCarthy AL; Vitetta L; McKavanagh D; Thomson D; Isenring E. (2013). “Ginger (Zingiber officinale) and chemotherapy-induced nausea and vomiting: a systematic literature review”. Nutr Rev. 71 (4). ss. 245-54. doi:10.1111/nure.12016. PMID 23550785.
  2. ^ a b Ernst, E.; Pittler, M.H. (1 Mart 2000). “Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials”. British Journal of Anesthesia. 84 (3). ss. 367-371. doi:10.1093/oxfordjournals.bja.a013442. PMID 10793599. 22 Ocak 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2006.
  3. ^ Wood, C. (1988). “Comparison of efficacy of ginger with various antimotion sickness drugs”. Clin Res Pr Drug Regul Aff. 6 (2). ss. 129-36. PMID 11538042.

Zencefilin mide bulantısına iyi gelmesinden dolayı hamile kadınların kullanması önerilmektedir. Zencefilin gebelik üzerinde yaptığı etkiler hakkında yapılan bazı araştırmalara göre mutajenik, diğer bazı araştırmalara göre ise antimutajenik olarak değerlendirilmiştir.

  1. Kaynak: ^ a b Ernst, E.; Pittler, M.H. (1 Mart 2000). “Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials”. British Journal of Anesthesia. 84 (3). ss. 367-371. doi:10.1093/oxfordjournals.bja.a013442. PMID 10793599. 22 Ocak 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2006.

Zencefil SSS

Zencefil acı mı?

Aroması yüksek bir bitki olan zencefil, tadı keskin ve hafif acıdır. Ancak rahatsız edici bir boyutta acılığı yoktur.

Zencefil nasıl saklanır?

Kabuklu taze zencefili saklamak için plastik bir kaba kullanabilirsiniz. Oda sıcaklığında 2-3 hafta, buzdolabında ise 6 aya kadar saklanabilir.

Zencefil ne zaman ekilir?

Zencefil ekimi için en uygun zaman kışın bitimi ya da ilkbaharın başlangıcıdır. Bu dönemde ektiğinizde daha etkili olur.

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük lojistik platformu. Shobiya.com

Dji Drone Servisi www.djidroneservisi.com

Beylikdüzü Web Tasarım ve SEO Ajansı: Kaf Medya