Edebiyatın Devinden Öğütler: Yaşar Kemal’in Düşündüren Sözleri
Yaşar Kemal, Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilir. Yaşar Kemal sözleri, etkileyici ve anlamlı, doğanın güzelliğini, insanlık durumunu ve sosyal adaleti vurgular.
Bu yazımızda, Yaşar Kemal’in unutulmaz sözlerini derleyerek, okuyucularına bu büyük yazarın düşüncelerini ve bakış açısını daha iyi anlama fırsatı sunuyoruz.
Konu İçeriği
Anlamlı Yaşar Kemal Sözleri
Anlamlı Yaşar Kemal sözleri, Türk edebiyatının büyük ustasının derin düşünceleri ve etkileyici ifadeleri ile sizlere sunuyoruz.
“Konuşan insan, öyle kolay kolay dertten ölmez. Bir insan konuşmayıp da içine gömüldü müydü, sonu felakettir.” (Yaşar Kemal Sözleri)
“Çekemeyenlere bakma, fikirler hep ayrı olur. Hiç bir aşkı sözle yıkma, söz yarası ağır olur.”
“Dünyanın ucunda bir gül açılmış, efil efil esen yele merhaba. Karanlığın sonu bir ulu şafak, sarp kayadan geçen yele merhaba.” (Yaşar Kemal Sözleri)
“Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır.”
“Türküler tıpkı kırk bin yıl su altında kalmış, yıkanmış, cilalanmış çakıl taşı gibidir…”
“El eli yıkar, elde döner yüzü yıkar.”
“Bir kimseden mi kaçıyorsun, bir düşman mı bekliyorsun, koy kulağını toprağa dinle. Karşı, uzak tepenin arkasından giden atın nal seslerini yanındaymış gibi duyarsın.”
“Düşünmek en küçük anlamda, var olmak demektir.”
“Her bir şey onarılır, aşağılanmış, kendi gözünde kendini aşağılamış, dedikodu namussuzluğuna başvurmuş insanın çürümüşlüğü, kokuşmuşluğu onarılmaz.” (Yaşar Kemal Sözleri)
“Sen aleviyle yakan bir güneş ki şahane. Ben ışığa ulaşmaya çalışan bir pervane.”
“İnsan, düşleri öldüğü gün ölür…”
En Güzel Yaşar Kemal Sözleri
En güzel Yaşar Kemal sözleri bir arada. Edebiyatın dev isminin kalpten dokunan, anlam yüklü sözlerini bu sayfada bulabilirsiniz. Yaşar Kemal’in en sevilen alıntıları için okumaya devam edin.
“İnsan, evrende gölgesi kadar değil, yüreği kadar yer kaplar.”
“Düşünmek, en küçük anlamda, var olmak demektir..”
“O iyi insanlar, o güzel atlara bindiler ve çekip gittiler.
“Sende bu korku, bende bu doğruluk varken biz bir araya gelemeyiz…”
“Zulmün artsın ki çabuk zeval bulasın. Anadolu da zalimler için böyle derler.”
“Kendimi bildim bileli zulüm görenlerle, hakkı yenenlerle, sömürülenlerle, acı çekenlerle, yoksullarla birlikteyim.” (Yaşar Kemal Sözleri)
“Kanatlar senin değilse yükselmek felaketindir.”
“Düşünmek, en küçük anlamda, var olmak demektir.”
“İnsan bir kere birine geç kalır ve bir daha hiç kimse için acele etmez.”
“Açlıktan ölümü izlemek, acıların en büyüğü.”
“Çekemeyenlere bakma fikirler hep ayrı olur. Hiçbir aşkı sözle yıkma, söz yarası ağır olur.”
“Dünyada boş olan, işe yaramaz olan hiçbir şey yok. Uğraşmak haktır. Savaşmak haktır. Dövüşmek, boş olmaz, haktır.”
“Dünya on binlerce çiçekli bir kültür bahçesidir her çiçeğin ayrı bir rengi ve kokusu vardır. Bir çiçeğin koparılması bir rengin bir kokunun yok olmasıdır. Tek dile tek renge kalmış bir dünya hapı yutmuştur.”
“Halkın mutluluğunun önüne kim geçiyorsa ben sanatımla ve bütün hayatımla onun karşısındayım.”
“Yalnız duyan yaşar sözü derler ki doğrudur; “Yalnız duyan çeker”derim en doğru söz budur…”
Yaşar Kemal Sözleri – Kısa
Kısa ama etkileyici Yaşar Kemal sözleri. Edebiyatın efsane isminin en anlamlı sözlerini kısa ve öz bir şekilde bu sayfada bulacaksınız. Hızlı ve derin etki için ideal seçimler.
“İnsan çürümedikçe, şiir çürümez.”
“El eli yıkar, elde döner yüzü yıkar.”
“Düşünmek, kişiliği olmak demektir.”
“Hayat, umutsuzlukdan umut yaratmaktır.”
“İnsanlık oldum olası kan içinde yüzüyor.”
“Ateşi yandıran kavdır. Demiri dövdüren tavdır.”
“İnsanoğlu umutsuzluktan umut yaratandır.”
“Düşünmek en küçük anlamda, var olmak demektir.”
“Demir olsam çürürdüm, toprak oldumda dayandım.”
“İnsan soyu canavar olmuş da bizim haberimiz yok.”
“Benim için dünya bin çiçekli bir kültür bahçesidir bir çiçeğin bile yok olmasını dünya için büyük bir kayıp sayarım.”
“Zulmün artsın ki çabuk zeval bulasın. Anadolu da zalimler için böyle derler.”
“Sen aleviyle yakan bir güneş ki şahane. Ben ışığa ulaşmaya çalışan bir pervane…”
“Türküler tıpkı kırk bin yıl su altında kalmış, yıkanmış, cilalanmış çakıl taşı gibidir.”
“Umutsuzluk tutsaklığın gıdasıdır. Umutsuzluk köleliğin anasıdır. Umutsuzluk yüreğin yıkımıdır.”
Düşündürücü Yaşar Kemal Sözleri
Yaşar Kemal’in en anlamlı sözlerini bu sayfada bulabilirsiniz. Edebiyatın derinliklerinden gelen bu etkileyici ve düşündürücü alıntılar, yaşamın farklı yönlerine ışık tutuyor.
“Roman bir laboratuvar değildir. Her yönüyle insan gerçeğine biraz daha, biraz daha ulaşabilmektir.”
“Belki bir yerlerde, bir köşelerde kuş alıp salıverecek kadar yüreği yufka birkaç insan kalmıştır, kim bilir belki.”
“Dünyanın bütün kötülüklerine baş kaldır, bazen senin iyiliğin başkasının kötülüğüne de olabilir. Kendi iyiliğine de baş kaldır.”
“Dağın öte yüzü güneşe bakıyormuş çocuklar. De hadi davranın, Güneşle sohbetimiz var. Geç kalmayalım…”
“Günün birinde İstanbul’un tarihi yazılırsa, kuş satıcılarından mutlaka bahsedilmesi gerekir, onlar olmadan İstanbul’un tarihi çok yavan olur.”
“İnsanoğlu, umutsuzluktan umut yaratandır.”
“İnsan, evrende gövdesi kadar değil, yüreği kadar yer kaplar.”
“Sen aleviyle yakan bir güneş ki şahane. Ben ışığa ulaşmaya çalışan bir pervane.”
“Çekemeyenlere bakma, fikirler hep ayrı olur. Hiç bir aşkı sözle yıkma, söz yarası ağır olur.”
“Dünyanın bütün kötülüklerine baş kardır, bazen senin iyiliğin başkasının kötülüğüne de oIabilir. Kendi iyiliğine de baş kaldır.”
En İyi Yaşar Kemal Sözleri
Düşündürücü ve etkileyici en iyi Yaşar Kemal sözleri. Yaşam, insanlık ve doğa üzerine derin düşünceler içeren bu alıntılar, zihninizi ve kalbinizi harekete geçirecek.
“Hayat, umutsuzluktan umut yaratmaktır.”
“El eli yıkar, elde döner yüzü yıkar.”
“Düşünmek en küçük anlamda, var olmak demektir.”
“Dünyanın bütün kötülüklerine baş kaldır, bazen senin iyiliğin başkasının kötülüğüne de olabilir. Kendi iyiliğine de baş kaldır.”
“Zulmün artsın ki çabuk zeval bulasın. Anadolu’da zalimler için böyle derler.”
“Türküler tıpkı kırk bin yıl su altında kalmış, yıkanmış, cilalanmış çakıl taşı gibidir.”
“Sen aleviyle yakan bir güneş ki şahane. Ben ışığa ulaşmaya çalışan bir pervane…”
“Günün birinde İstanbul’un tarihi yazılırsa, kuş satıcılarından mutlaka bahsedilmesi gerekir, onlar olmadan İstanbul’un tarihi çok yavan olur.”
“O insana güvenmeyen, bu insana güvenmeyen, her insanda bir kötülük gören, insanı insan saymayan insan değil piçtir yavrum.”
“Yalnız duyan yaşar sözü derler ki doğrudur; “Yalnız duyan çeker”derim en doğru söz budur…”
Yaşar Kemal Sözleri – Uzun
Yaşar Kemal’in uzun ve etkileyici sözleri. Edebiyatın bu büyük ustasının uzun alıntıları, hayatın karmaşıklığı ve güzellikleri üzerine derin düşünceler sunuyor. Detaylı okumalar için ideal.
“Dünya onbinlerce çiçekli bir kültür bahçesidir; her çiçeğin ayrı bir rengi ve kokusu vardır. Bir çiçeğin koparılması bir rengin, bir kokunun yok olmasıdır. Tek dile, tek renge kalmış bir dünya hapı yutmuştur.”
“Küreselleşme ‘tek tip insan’ yetiştiriyor bugün. Oysa dünya on binlerce çiçekli bir kültür bahçesidir; her çiçeğin ayrı bir rengi ve kokusu vardır. Bir çiçeğin koparılması bir rengin, bir kokunun yok olmasıdır. Tek dile, tek renge kalmış bir dünya hapı yutmuştur”. Bu felâketin önlenmesi için ‘demokrasi’den başka çare de yok.”
“Eğer bir insanda azıcık insanlık varsa yalan söylemez. Dedikodu yapmaz. Dedikoduyla bir insanı vurmak, küçültmek insanlıktan çıkmış, bozulmuş, çürümüş, elinden hiçbir şey gelmeyen, elinden hiçbir şey gelmediğini kabul edecek kadar düşkünlemiş bir insanın karıdır. Bu duruma gelmiş bir insanı karşına almak onun durumuna düşmek olur.”
“Gerillanın adını terörist koyduk. Bundan da bir umut bekledik. Sözcükler her zaman, her koşulda değişebilir ve bir gün işe yaramaz olur. Kendi halkıyla savaşan bir ülke olduk. Ey milliyetçi ırkçılarımız, dünyada bir tane dostumuz varsa, o da Irak Kürtleridir. Bir insana, bir halka ne yaparsanız yapın, ama onuruyla oynamayın. Bu benim gençliğimden bu yana dilimde pelesenk ettiğim bir sözümdür. Bizim yöneticiler bunun tersini yaptılar. Halka etmediklerini bırakmadılar. Yüreğim yanıyor bunları söylerken, ben bir yazarıyım çünkü bu halkın.”
“Polise taş attıkları için çocuklar tutuklanıyor. Bugünkü yöneticiler işine gelmediği zaman çocukları da hapsediyor. Çocukları hapsetmesinler diye, ‘Çocuklar bu işlerle uğraşmayın’ demekten başka bir şey gelmiyor elimden. Ayıp oluyor bu da çok; çocukları küçümsemek oluyor. Benim için çocuk, çocuk değildir, bizim gibi insandır. Ben, ‘Çocuklar İnsandır’ diye de bir kitap yazdım. Çocukları, çocuk diye bunlar küçümsüyorlar, nefret ediyorum bundan. Çocuklar da küçük görünerek normal insan olamıyorlar. Doğal insan yetişmiyor çocuklar. Böyle bir dünyada savaş da durmuyor.”
“Bir yazarın sorunu yalnızca umut vermek değildir. İnsanların yaşadığı derin ve birbirinden farklı sorunlar vardır. Onun için bir yazar insanların macerasını çok iyi bilmelidir. Ancak insanların macerasını çok iyi bilen bir yazar iyi bir yazardır. Bu romanın bitişi yazara ait bir bitirmedir. Yazar böyle bitirmek istemiştir. İnsan çok zengindir, başka bir yazar başka türlü bitirecektir.”
Yaşar Kemal Kimdir?
Yaşar Kemal, asıl adıyla Kemal Sadık Gökçeli (6 Ekim 1923, Hemite, Osmaniye – 28 Şubat 2015, İstanbul), Kürt kökenli Türk roman ve hikâye yazarı, şair ve aktivisttir. Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Yaşar Kemal, yaşamı boyunca pek çok ödül almış ve Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilmiştir. En ünlü eseri, yaklaşık 32 yılda tamamladığı “İnce Memed” roman serisidir.
Yaşar Kemal, 1939’da, henüz 16 yaşındayken, ilk şiirini “Görüşler” adlı dergide yayımladı. Ortaokuldan ayrıldıktan sonra derlemelerine başladı. 1940–1941 arasında Çukurova ağıtları içeren ilk kitabı olan “Ağıtlar”, 1943’te Adana Halkevi dergisi tarafından basıldı.
Yaşar Kemal, 1952-2001 yılları arasında Thilda Serrero ile evli kaldı, eşinin 2001’deki ölümünün ardından 2002 yılında Ayşe Semiha Baban ile ikinci evliliğini yaptı. 28 Şubat 2015 tarihinde, 91 yaşındayken, organ yetmezliği sebebiyle yoğun bakımda olduğu hastanede öldü.