Cardano (ADA) Nedir?
Cardano (ADA), Ethereum, Ethereum Classic ve Blockhain’de birçok kilit projede imzası olan Charles Hoskinson tarafından kurulmuş; kripto para göndermek ve almak için kurulmuş ADA kripto sistemine bağlı bir platformdur.
Piyasa değerine göre en yüksek değere sahip kripto paralar arasında yer alan Cardano, akıllı sözleşmeler yürütmek için esnek, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir Blockhain tabanı için tasarlanmış bir projedir. Projenin başındaki kişinin daha önceki tecrübelerinin olması, Blockhain sistemindeki eksikliklere hâkim olmasını etkiliyor ve bu da ADA coinin proje hedefine daha hızlı şekilde ulaşmasını etkiliyor.
Cardano, diğer kripto paralardan farklı olarak sadece bir kripto para olma özelliğini ötesinde bir projeye sahiptir. Dünya genelinde her gün bireyler ve kurumlar tarafından gerçekleştirilen finansal uygulamaları yürütebilecek teknolojik bir platform olması, ADA coinin her geçen gün daha fazla değer kazanmasındaki en büyük etken olmakla birlikte, Cardano teknolojisini diğer kripto paralardan ayıran temel özelliğidir. Cardano, sistemde daha kolay güncelleme yapabilme ve yumuşak çatallanmalarla yükseltme yapabilmesini sağlayacak bloklar halinde inşa edilen bir sistemdir.
İlginizi Çekebilir: DeFi (Merkeziyetsiz Finans) Nedir?
ADA coinin katmanlarının tamamlanmasının ardından akıllı sözleşmeleri devreye girecek. Akıllı sözleşmeler, yapılacak ticaret ve işleri destekleyecek dijital yasal anlaşmaları ele almak için ayrı bir hesaplama katmanı yaratılacaktır. Bu durumda, ilerleyen dönemlerde Blockhain ve Cardano sisteminin günlük hayatta daha fazla alanda kullanılması beklenebilir.
Konu İçeriği
1- Cardano Nasıl Çalışıyor?
Temel projesi ile diğer kripto paralardan çok daha farklı bir projeye sahip olması ile dikkatleri üzerine çeken Cardano (ADA), çalışma mantığı ile de diğer kripto paralardan ayrılmaktadır. Bitcoin ve Ethereum gibi madenciliği yapılabilen yani “iş kanıtı” ile elde edilebilen coinlerin aksine “Ouroboros” adındaki benzersiz Proof of Stake hisse kanıtı fikir birliği algoritmasını kullanana Cardano’da ödül dağıtımı da yine sistemin gerektirdiği gibi yapılmaktadır. Buna göre algoritmada bloğu ilk kazan kullanıcı ödülü alır. Bilindiği üzere Ethereum da Proof of Work sistemi ile yani madencilik mantığı ile çalışan bir kripto paradır. Ancak yeni güncellemesi ETH2, Proof of Stake (PoS) mantığı ile çalışmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Chiliz Coin (CHZ) Nedir?
2- İş Kanıtı (Proof of Work) Nedir?
Dünyada kurulan ilk dijital para aslında Bitcoin değildir. Bundan önce de hayatta olan Paypal ve Visa gibi ödeme yöntemleri için de “dijital paralar” denilebiliyor. Ancak bu sistemlerdeki güvenlik açığı, Bitcoin’e göre çok yüksektir. Özellikle bir paranın ikinci bir defa kullanılabilmesi gibi riskleri mevcuttur. Bitcoin (BTC) ile birlikte hayatımıza giren Proof of Work (iş kanıtı); Blockhain sistemi üzerinden gönderilen matematiksel soruların ASIC cihazları ile çözülerek blokların oluşturulmasıdır. 1 MB büyüklüğündeki bu blokları ilk çözenler, ödülü alırlar. Bu da yüksek bir elektrik enerjisi ve çok sayıda ASIC cihazı gerektirir.
İş kanıtı (Proof of Work), zaman alan ve matematiksel verileri çözmek için dünya genelinde çalışan sanal madencilerin birbiri ile yarış içerisine girmelerine neden olur. Bu da büyük oranda işlemci gücü gerektirmektedir.
İlginizi Çekebilir: 10 Maddede Kripto Para Nedir, Nasıl Alınır?
3- Hisse Kanıtı (Proof of Stake) Nedir?
Kripto paraların ilki BTC, ETH ve türevlerinden sonra Blockhain teknolojisinin gelişmesi ile birlikte hayata geçirilen hisse kanıtı (PoW) madencilik yapılarak elde edilen ödüllerden daha farklı bir mantıkla çalışır. Genel olarak PoS kullanan kripto paraların amaçlarından ilki Blockhain teknolojisinin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Hisse kanıtı, X bir coinin belli bir süre cüzdanlarda tutularak kullanılamaması mantığı ile hareket eder. Kullanıcılar, satın aldıkları hisse değeri kadar ödül kazanırlar. Bir bakıma PoS mantığı ile çalışan kripto paralardan daha avantajlı olsalar da bazı coinlerde belirli bir süre satış izninin verilmemesi, anlık yükselmelerde alım-satım fırsatını kaçırmalarına neden olur.
Cardano (ADA) ağında yer alan kullanıcılar havuzda sahip oldukları ADA miktarına ve havuzda geçirdikleri süreye göre ödül kazanırlar. Yani Proof of Work (PoW)’da en hızlı bloğu kazanan ve daha çok blok oluşturan madenci büyük ödülü alırken Cardano (ADA) da ya da diğer PoS coinlerde ise en çok varlık stake eden ve havuzda en uzun süre bekleten kişi daha fazla ödülü kazanır.
İlginizi Çekebilir: Holo Token (Hot) Nedir?
4- Cardano Ne Zaman Kuruldu?
2017 yılının Eylül ayında Blockhain’de birçok kilit projeye imza atan ve Ethereum ile Ethereum Classic’in kurucularından biri olan Charles Hoskinson tarafından kurulan Cardano, Bitcoin (birinci nesil) ve Ethereum (ikinci nesil) tarafından öncülük edilen Blockhain teknolojisinde üçüncü nesil Blockhain projesi olmayı hedeflemektedir. BTC ve ETH’den farklı olarak enerji açısından daha verimli bir akıllı sözleşme platformu olma hedefi ile kurulmuştur.
5- ADA Nedir?
Cardano ile ADA, birbiri ile karıştırılan iki farklı kavramdır. Birbiri ile bağlantılı olsalar da aslında kripto para yatırımcılarının alım-satı yaptıkları coin Cardano değil ADA coindir. ADA Coin, Cardano platformunun kripto para birimidir. “ADA” ismi, dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak bilinen Ada Lovelace’den almıştır.
ADA tokenları, aslında bir anlamda Ethereum platformunu besleyen ETH tokenları ile aynıdır. ADA coinin oluşturulmasının nedeni de yine Cardano platformunun giderlerini karşılamak ve projeyi ayakta tutmaktır. Ayrıca işlem ücretlerini ödemek ve stakingde yer alan kullanıcılara ödül olarak verilmek amacı ile kurulmuştur. ADA coin sahipleri yani stake edenler, aynı zamanda Cardano platformunda yapılacak değişiklikler veya güncellemelerde söz hakkı sahibi olurlar.
İlginizi Çekebilir: Polkadot (DOT) Coin Nedir, Nasıl Alınır, Projesi Nedir?
6- ADA Coin Nereden Alınır?
Kripto para piyasasının en önemli ve istikrarlı projelerinden biri olan Cardano (ADA) coin, birçok kripto para borsasında işlemde olan bir para birimidir. Binance, Huobi Global gibi platformlardan satın alabilirsiniz.
Binance kayıt olurken yüzde 10 ömür boyu komisyon indirimi kazanmak için linke tıklayarak kayıt olabilirsiniz.