kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

12 Eylül darbesini konu alan 7 yerli film

12 Eylül darbesini konu alan 7 yerli film
12.09.2019
227
A+
A-

Darbeleri konu alan 5 yerli film, “12 Eylül Darbesi” olarak Türkiye tarihine geçen ve yaşanan acıları anlatan filmlerdir.

 

12 Eylül Darbesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak yapışan ve zaman zaman gündeme gelen bir darbedir. İnsanların çektiği acılar, evlatlarından ayrı kalan anneler, açlık, yokluk ve sefilliğin kol gezdiği bir dönem olması, Türk filmlerine konu olmasında büyük etki yaratmıştır. 27 Mayıs 1960 darbesi ve 12 Mart 1971’de silahlı kuvvetlerin yönetime üçüncü müdahalesini yaşadı. Bu dönemi daha iyi anlamak ve unutmamak adına yapılan 5 yerli filmi izlemenizi öneririz.

12 Eylül darbesini konu alan 5 yerli film

BABAM VE OĞLUM (2005)

Çağan Irmak imzalı ‘Babam ve Oğlum’, fonuna 12 Eylül’ü yerleştiren ve çıkış noktasından finaline kadar da hikâyeden gölgesini eksik etmeyen bir filmdi. 12 Eylül darbesini en iyi anlatan filmde Sadık’ın payına derin hatıra düşüyor. Sarhoş bir gecenin sabahında hem darbeye ‘Merhaba’ diyor, hem de hayata karşı ilk ‘ınga’sını atan oğlu Deniz’e

Babam ve Oğlum

Türkiye sinemasında “tüm zamanların en çok izlenen yapımları”ndan bir olan Babam ve Oğlum filmi, darbenin tam olarak anlaşılabilmesi için mutlaka izlenmesi gereken filmlerden biridir.

ilginizi çekebilir: En İyi 10 Yeşilçam Komedi Filmleri

EVE DÖNÜŞ (2006)

Yönetmenliğini Ömer Uğur’un üstlendiği “Eve dönüş” filmi, 2006 yılında sinema perdesine girdi. Bu film sadece politik kimliğe sahip olanların değil aynı zamanda 12 Eylül darbesinden nasibini almış sıradan vatandaşların da hayatlarını konu alan bir film. Mustafa bir fabrika işçisi iken 2 Eylül’ün toz bulutuna boğulmuş ortamında gizli bir örgütün Gayrettepe sorumlusu olduğu iddia edilir.

Eve Dönüş

Sade ve arka planı güçlü bir yapım olarak dikkatleri üzerine çeken Eve Dönüş filmi, 12 Eylül darbesini anlamak adına izlenmesi gereken en güzel Türk filmlerinden biridir.

BEYNELMİLEL (2006)

Sırrı Süreyya Önder ve Muharrem Gülmez’in yapımını üstlendiği ve 2006 yılında sinema perdesine sunulan “Beynelminel” filminde, 12 Eylül sonrası sıkıyönetim döneminde Adıyaman’da bir grup yerel müzisyenin  (Gevendeler), yaşadığı ekonomik sıkıntılar üzerinden cuntanın genel bir resmine soyunuyor.

beynelminel

Son derece etkili ve trajikomik bir dil kullanılarak yapılan film, darbenin farklı boyutunu anlamak için mutlaka izlenmesi gereken filmlerden biridir.

SES (1986)

Türk sineması tarihinde yapılan çok sayıda film vardır ve her filmin neredeyse özel bir yönü vardır. 1986 yapımlı “Ses” filmi de bu filmlerden biridir. 12 Eylül darbesini anlatan ve insanların hem bedeni hem de ruhu üzerinde bıraktığı tesirli izlerin anlaşılması adına yapılan Ses filmi, kesinlikle izlemeniz gereken filmlerden biridir.

ses

Zeki Ökten’in imzasını taşıyan filmde 12 Eylül’de yakalanıp işkenceyle sorgulanan ve bu süreçte bir kolu sakatlanan bir gencin hikâyesi anlatılmaktadır.

SEN TÜRKÜLERİNİ SÖYLE (1986)

Şerif Gören’in yönettiği “Sen Türkülerini Söyle” filmi, 12 Eylül rejimi sonrasında yeni dünya düzenine tutunmakta zorlananların hislerine tercüman olan bir filmdir. Yedi yıl kadar mahkûm kalan Hayri’nin dışarı çıktığında çok değişen arkadaş çevresini ve yeni hayat modellerinin anlatıldığı film de darbeyi anlamak adına kesinlikle izlenmesi gereken filmlerden biridir.

Sen türkülerini söyle

1986 yapımlı olmasına rağmen en çok izlenen filmler arasında yer alan Sen Türkülerini Söyle filmi, tavsiye edilebilecek en güzel darbe filmlerinden biridir.

KAFES ( 2 Ekim 2015)

Yönetmenliğini Mahmut Kaplan’ın yaptığı Kafes film, 12 Eylül döneminde ceza evinde bulunan kişilerin yaşadığı zorlukları ve dönemin halka yaşattığı zorlukları anlatmaktadır. Dönemin ceza evlerinde işkencelere maruz kalan kişilerin yaşamlarını ele alan film, 12 Eylül döneminin Türkiye’sinin sosyal ve siyasal hayatını ele almaktadır.

Zaten suç işleyenlerin tutuklananlara uygulanan işkenceler, hiçbir şeyden haberi olmayan insanların tutuklanması ve ardından işkence görmesi, dönemin ceza evi yönetimleri ve halkın çektiği zorluklar anlatılmıştır.

KAFES

2015 yapımı olan Kafes filmi, bütçesi düşük olmasına rağmen dönemi hissedebileceğimiz ve anlayabileceğimiz, izlenebilecek yerli yapımlardandır.

EYLÜL FIRTINASI (2000)

12 Eylül darbesi yeni ortaya çıktığı sırada Metin henüz 5 yaşındadır. 12 Eylül darbesi sonrasında ceza evinnde olan annesini karşılıksız kalacak bir çaba ile şarkılarla türkülerle birlikte aramaktadır. Metin, annesiz kaldığı için ceza evindeki annesi Ayten’in yanına götürürler. Ayten, Metin’e ne kadar teselli vermeye çalışsa da Metin artık gerçeği anlayacaktır.

EYLÜL FIRTINASIFilmde, 5 yaşında bir çocuğun gözünden 12 eylülün insanlara psikolojik ve sosyal olarak yaşattıkları anlatılmıştır.

ilginizi çekebilir: Nuri Bilge Ceylan’ın Kendi Kaleminden 9 Filmi

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük lojistik platformu. Shobiya.com

Dji Drone Servisi www.djidroneservisi.com

Beylikdüzü Web Tasarım ve SEO Ajansı: Kaf Medya